AGRICULTURA DE LA MILIȘĂUȚI, PRAF ȘI PULBERE
Ce poate fi mai dezolant pentru un fermier care a cheltuit bani mulți pentru înființarea unor culturi agricole care au crescut în primăvară într-un ritm nepomenit de mulți ani, decât să își vadă cultura răpusă nu de intemperii, nu de boli ci de praf.
De la Milișăuți către Satu Mare, drumul de câmp balastat care până de curând era folosit doar de utilajele agricole ori de localnicii grăbiți din cele două localități, a devenit o mică autostradă. Motivul este cel știut: Podul de beton de peste apa râului Suceava, de pe DN2H, pe traseul către Rădăuți, Vicov, Putna, Straja, Brodina, Izvoarele Sucevei, de la intrarea în orașul Milișăuți, a cedat în urma debitelor mari ale râului Suceava, de luna trecută. Varianta cea mai la îndemână a fost pentru majoritatea posesorilor de mașini, drumul prin Satu Mare. Doar că trei kilometri din acesta este drum de prundiș iar pe o parte și alta a șoselei sunt culturi agricole pentru care oamenii au cheltuit bani în primăvară fără să își închipuie că pe ulița și așa prăfuită vor circula mașini patru ori patru, limuzine, autoutilitare, mijloace de transport în comun, TIR-uri. De fapt, utilajele agricole care foloseau acest drum pentru scopul pentru care au fost cumpărate nici nu își mai găsesc locul pe șosea.
Nici culturile din preajma drumului de trei kilometri dintre Milișăuți și Satu Mare nu se simt mai bine. Pe zeci de metri de la șosea, varza, porumbul, soia, floarea soarelui, și toate celelalte culturi au căpătat o nefericită culoare cenușie, de parcă la doar câțiva metri distanță s-ar fi prăbușit un dom atomic. Oamenii știu că nu vor putea face nimic cu produsele afectate de praful iscat de traficul rutier fără precedent pe pe acel drum, considerat până mai ieri, drum agricol. O ploaie care ar putea veni nu va face nimic altceva decât să bage între foile verzelor, printre grăunțele de pe știuleții porumbului ori în păstăile culturilor de soia, praful fin de pe drumul dintre Milișăuți și Satu Mare, folosit acum ca rută alternativă fiindcă este mai scurtă iar podul de peste râul Suceava de la intrarea în orașul Milișăuți a fost serios afectat de intemperiile de la începutul acestei veri, circulația rutieră pe drumul clasic Suceava – Rădăuți fiind interzisă până când podul va redeveni funcțional.
Asfaltarea rapidă a celor 3 kilometri ar putea rezolva și problema fermierilor precum și alternativa pentru șoferi.
Cum arată culturile agricole semănate de-a stânga și de-a dreapta celor trei kilometri de drum cu prundiș dintre orașul Milișăuți și comuna Satu Mare, devenit principala arteră rutieră ce leagă municipiul reședință de județ Suceava de Rădăuți și de celelalte localități din partea de nord a județului, arătăm în fotografiile alăturate.