Ajutorul de deces, îndrumar neplăcut dar util, făcut public de Casa Județeană de Pensii Suceava

Pentru că de foarte multe ori persoanele care solicită acordarea ajutorului de deces de la Casa Județeană de Pensii Suceava nu cunosc amănunte privind modalitatea în care astfel de ajutoare pot fi oferite, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a considerat că cei interesați de această ofertă socială   trebuie să aibă în vedere prevederile legale în domeniu.

Într-un material informativ privind modul în care se acordă ajutorul de deces, se arată că în conformitate cu prevederile art.125 alin.1 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat  cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora oricare persoană care face această dovadă.

Pe de altă parte, potrivit dispoziţiilor art.126 din acelaşi act normativ, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

     Aşadar, ajutorul de deces este un drept de asigurări sociale acordat asiguraţilor şi pensionarilor  sistemului public de pensii , astfel încât , în ambele cazuri, prevăzute de lege, acordarea ajutorului de deces este condiţionată de calitatea de asigurat sau pensionar al persoanei decedate, respectiv calitatea de asigurat sau pensionar al persoanei care încasează ajutor de deces ( în situaţia prevăzută la art.126 din Legea nr.263/2010). 

   Până la adoptarea legilor anuale bugetare, la acordarea prestaţiilor începând cu data de 01.01.2019, se vor aplica prevederile Legii nr. 3/2018 privind  bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 şi ale Legii nr. 2/2018 privind bugetului de stat, astfel încât, în prezent, cuantumul ajutorului de deces  este de :

       •   4.162 lei    –  în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;

     • 2.081 lei  – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Documentele  necesare pentru obţinerea ajutorului de deces :

a)  cerere pentru acordarea ajutorului de deces ;

b)  certificatul de deces (original si copie) ;

c)   act de identitate al solicitantului (original si copie) ;                     

d)  acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau ,după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie) ;

    e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie) ;

    f)  copie cupon de pensie al persoanei decedate.

    În cazul în care persoana decedată avea calitatea de salariat,se depun următoarele acte:

a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces ;  

b) certificat de deces(original si copie) ;

c) act de identitate al solicitantului (original si copie);  

d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau ,după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie) ;

     e)documente din care să rezulte că solicitantul a suportat cheltuielile de înmormântare(original si copie) ;

     f) adeverinţă de salariat şi extras REVISAL,după caz.

   Conform dispoziţiilor art.129 alin.1 din Legea nr.263/2010, ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare.

  În perioada 03.01.2019-15.02.2019, au fost plătite de către Casa Judeţeană de Pensii Suceava un număr de 1.160 ajutoare de deces , suma totală fiind de 4.688.662 lei.

Please follow and like us:

2 comentarii la „Ajutorul de deces, îndrumar neplăcut dar util, făcut public de Casa Județeană de Pensii Suceava

 • 29 mai 2019 la 6:29
  Permalink

  BUNA ZIUA!

  As dori sa stiu daca este un termen in care sa ma prezint pentru ridicarea ajutorului de deces?
  Daca este o zi in care se ridica ajutorul de deces?
  V A MULTUMESC ANTICIPAT!

  Răspunde
  • 29 mai 2019 la 11:46
   Permalink

   Bună ziua! Vă ofer un răspuns detaliat din partea directorului Casei Județene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, la întrebarea dumneavoastră. Ajutoarele de deces se pot ridica zilnic de la CJP Suceava, în termen de 3 ani de la data decesului persoanei pentru care s-a făcut solicitarea. Dacă actele necesare sunt în regulă, într-un interval de 2 ore, în aceeași zi, se obține ajutorul de deces solicitat. Sper că v-am fost de folos!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *