Alegeri locale 2020: Omul elegant, inteligent și pragmatic, versus omul inteligent, pragmatic și elegant

Acesta este, posibil, singurul comentariu politic cu caracter de editorial, pe care îl voi face legat de alegerile locale din 27 septembrie 2020. Cu mențiunea că nu am simpatii politice, doar  simpatii ori antipatii personale față de candidații care și-au exhibat personajul politic reprezentat pe scena electorală, funcție de propriile așteptări,  ca actor, ori din partea publicului.

Au fost de notorietate intervențiile în conferințele de presă ale unui candidat la Primăria Sucevei care și-a făcut selfie-uri pentru o viață întreagă, cu mesajele sale. Au fost de notorietate acele înregistrări postate pe rețelele de socializare de către candidatul exuberant, care  au făcut deliciul furnizorilor de like-uri, dar foarte puțini dintre aceștia l-au votat.  

Nu că acest om nu ar fi avut idei bune. Dar măscăreala prin care el  le-a introdus  în spațiul public,  nu a ținut la sucevenii cu drept de vot din oraș ori din județ.

Candidatul PSD pentru funcția de primar, Dan Ioan Cușnir, nu a primit voturile așteptate. Prins între bruiala perseverentă a clovnului Bobo și deschiderea paginii cu mesaj social adresată mai degrabă tinerilor pe velocipede, în mare parte indiferenți, a neglijat componenta cea mai importantă a electoratului PSD – doamna și domnul care merg braț la braț pe trotuar, ea cu pălărie anii optzeci,  cu ciorapi de mătase de culoare neagră,  el cu cravată strânsă ciot la gât, mergând spre secția de votare, cu toate documentele asupra lor.

Pe lângă ei, în viteză nebănuită, pe porțiunea verde a trotuarului, un alegător cu ochelari negri și cu cască cu dungi, rupe jumătate din eșarfa venerabilei doamne. Comentariul seniorilor ar fi acesta: E de-a lui Cușnir,  ori de-al lui Harșovschi? Nu știu, ar răspunde domnul care a învățat la școală că încă din vremea romanilor bărbatul se poziționa pe partea cu drumul, să nu dea  căruțele  peste consoartă.  

Ion Lungu a bântuit zilnic cartierele cu echipa sa de campanie, cu Lucian Harșovschi în urma sa. Gaz metan în Burdujeni sat, podul cel nou peste apa Sucevei – Podul Unirii, străzi asfaltate, podețe etc. Același candidat care a dat nițică culoare acestei campanii electorale anoste și din motiv de pandemie, domnul Neșculescu, preferatul copiilor în celălalt avatar al dumnealui, a punctat  mai bine decât jurnaliștii, evenimentele.

Marian Andronache s-a așezat peste drum și a privit. A transmis spre final de campanie: Veți avea o surpriză! Lumea credea că va ieși primar. Dar nu a fost așa. Lumea a văzut că Marian Andronache de la PMP, meseriaș ca inginer și bun comunicator, i-a suflat locul doi candidatului PSD la Primăria Suceava,  Dan Ioan Cușnir. Dacă va avea consilieri buni, va negocia cu echipa PNL, câștigătoare  în consiliul local municipal Suceava, statutul pe care îl deține deja, de viceprimar al orașului.

Vom vedea.

La Consiliul Județean, lupta electorală s-a dat într-un alt fel. Președintele în funcție al Consiliului Județean, președintele PNL Suceava,  Gheorghe Flutur, a trebuit să își pună imaginea în joc  în fața electoratului din județ. Populația cu drept de vot din tot județul a trebuit să decidă, da sau nu, dacă liberalul Flutur merită să conducă județul în următorii  patru ani. L-au votat, în majoritatea prezentă la vot.

De partea cealaltă, candidatul Partidului Social Democrat, Mirela Adomnicăi, s-a transformat  rapid anul acesta într-un competitor puternic. Fără multe resurse afișate în pelerinajele sale electorale, doar prin prezența agreabilă și prin discursul său  rațional, ordonat și încărcat de mesaje coerente,  Mirela Adomnicăi a dovedit că este al doilea al doilea om politic preferat în județul Suceava în acest moment.

Spor la treabă tuturor!

 

.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *