Alegerile europarlamentare 2019, PSD în picaj, PNL, USR – Plus și Iohannis triumfă

Exit-poll făcut public imediat după ora 21.00, ora României, a produs, pe toate canalele media naționale, sumedenie de comentarii. Victoria partidelor centru – dreapta, mai apropiate de cauza europeană la alegerile pentru Parlamentul European este incontestabilă.

PNL a fost creditat cu 25,8% din opțiunile electoratului, la egalitate cu PSD. Dar coaliția USR – Plus a obținut 23% din voturile românilor, PMP este creditat cu 5,2% din voturi.

ALDE n-ar fi atins  pragul electoral, UDMR l-a bifat dar tocmai ce a anunțat cu două zile în urmă că a rupt lanțul de iubire cu coaliția PSD – ALDE, aflată acum la guvernare. Dacă mai adăugăm faptul că Pro România, partidul celor nemulțumiți de modul în care Liviu Dragnea a condus Partidul Social Democrat în ultimii ani, concluzia este clară: coaliția de la guvernare este acum în copleșitoare inferioritate iar o demitere rapidă  a guvernului Dăncilă parte a fi o simplă formalitate.  

Dacă scorurile electorale se vor păstra, o alianță PNL – USR – PLUS – PMP are mai mult decât suficientă încredere investită de electorat  pentru a prelua frâiele guvernării, fără să mai fie nevoie de UDMR. Iar dacă și Pro România se va asocia într-un astfel de proiect politic de conjunctură (până la alegerile prezidențiale, cel mai probabil), PSD nu va mai avea mari șanse să mai facă jocuri politice de anvergură în perioada imediat următoare.

La Suceava, liderii liberali au fost cei care au păstrat tradiția  de a invita presa să asiste la momentul în care își exprimă votul. Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava la Gura Humorului, Ion Lungu, președintele organizației municipale Suceava a PNL, la secția de votare unde este arondat, Ioan Balan, vicepreședintele pentru zona Moldova al PNL, de asemenea la secția de votare unde este înscris pe listele de alegători. Au venit cu zâmbetul pe buze, s-au fotografiat cu cei care au dorit acest lucru, au votat și la europarlamentare și la referendum, pentru schimbare desigur, au conversat cu cei din jur, au schimbat glume și s-au dus în treaba lor, după ce au dat declarații pline de încredere.

Au fost încercări de a-i determina și pe reprezentanții unor alte formațiuni politice să transmită mesaje la cald, după vot, fără succes din partea ziariștilor suceveni.

Rezultatele finale le vom afla mâine. Să nu uităm că în țări din partea occidentală a Europei, la ora la care scriem aceste rânduri, sunt încă mii de oameni care mai speră să intre la vot, în extrem de puținele secții electorale organizare de ambasadele Românești și de Ministerul Afacerilor Externe. Alte mii au plecat deja acasă, dezamăgiți încă odată pentru că nu și-au putut exprima dreptul constituțional de a alege un reprezentant în care au încredere, în Parlamentul Europei.

Mâine vom ști care sunt procentele exacte rezultate din numărătoarea voturilor și vom afla câți europarlamentari va avea fiecare partid românesc în parte.

Tot mâine, vom ști câți români au votat cu da la întrebările cuprinse în referendumul pentru justiție promovat de președintele României, Klaus Iohannis. Vom ști de asemenea, ce soluție se va da în dosarul președintelui PSD Liviu Dragnea, vom afla dacă Gabriela Firea va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale precum și dacă cererea de demisie venită din partea liderului PSD Vrancea Marian Oprișan care îl vizează pe Liviu Dragnea, va produce efecte.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *