Alexandru Arșinel, Margareta Clipa, Stelian Nistor, Dorin Goian au primit ”Meritul Bucovinei” alături de lăcașuri de cult emblematice și personalități din județul Suceava

Astăzi, vernisajul expoziției ”100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, 1918 – 2018” de la Muzeul Bucovinei a prilejuit o reîntâlnirea oficialităților județene cu sucevenii veniți să participe la acțiunile dedicate Anului centenar.

Eveniment cultural încadrat în amplele manifestări prilejuite de sărbătorirea centenarului revenirii „Ţării Fagilor” la Patria Mamă, expoziţia așteaptă publicul cu documente originale ale Consiliului Național Român de la Cernăuți, obiecte care au aparţinut generalului Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8 Infanterie, medalii legate de Marea Unire bătute în secolul trecut, sau mai recent, de către Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei, 25 panouri cu fotografii și documente, multe din ele inedite, ș. a. Fără îndoială, un punct de atracţie deosebit, prin valoarea istorică și sentimentală pe care o au, vor fi cele două steaguri militare din perioada regelui Ferdinand și cascheta lui Constantin Prezan, fost mareșal al României, care, în calitate de șef al Marelui Cartier General, a coordonat personal în perioada Marelui Război operațiunile militare, inclusiv în Bucovina.

În preambulul vernisării expoziției, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a oferit mai multor personalități importante dar și unor așezăminte religioase distincția ”Meritul Bucovinei” și un album omagial dedicat Centenarului Unirii.
Au fost oferite astfel de distincții Mănăstirii ”Sf. Ioan” din Suceava, Mănăstirii Putna, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Probota, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Slatina, Mănăstirea Râșca, Mănăstirea Hagigadar, Basilica Minor de la Cacica, Biserica Arbore și Pătrăuți.

Au primit distincții speciale personalități importante ale județului Suceava, din toate domeniile de activitate: Monahia Elena, stareța Mănăstirii Voroneț, profesorul Dan Popescu – directorul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, care l-a prezentat pe olimpicul David Turturean, Manuela David în numele Casei Corpului Didactic ”Gheorghe Tofan” Suceava, Carmen Cașovschi de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, și nu în ultimul rând, părintele Viorel Vârlan – paroh la Biserica Monument de lângă Palatul Justiției Suceava.

O prezență așteptată și în același timp cu caracter de surpriză a fost cea a maestrului Alexandru Arșinel actorul de suflet al Sucevei. Ce mi-i Gulea ce mi-i Dolhasca a căpătat cadrele suficiente pentru o profesiune de credință exprimată atipic dar cu multă pătrundere în mediul românesc.
Actorul plecat de la Suceava, Stelian Nistor, a fost, de asemenea prezent: ”Eu sunt al Bucovinei. Eu sărbătoresc 100 de ani de când țara mea s-a unit cu țara mea ca să facă țara noastră!”

Alături cei doi mari actori cărora le-a fost înmânată distincția ”Meritul Bucovinei”, alți mari oameni de cultură ai României care își au obârșiile în Suceava, nu au putut fi prezenți. Este vorba despre actorii Florin Piersic și Vladimir Găitan dar și criticul literar Alex Ștefănescu, probabil cel mai pertinent analist al literaturii române din acest moment care nu au putut veni din motive independente de voința lor. Nu a putut să ajungă la Suceava nici omul de presă Mihai Tatulici. Președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur a anunțat că aceste distincții vor ajunge la personalitățile cărora le-au fost decernate.

Au fost  în schimb prezenți și răsplătiți cu distincția ”Meritul Bucovinei” artista Margareta Clipa dar și fotbalistul sucevean Dorin Goian.
De asemenea au fost oferite distincții delegației românilor din New York condusă de Cristian Florin Pascu precum și Asociației Românilor din Diaspora reprezentată de Marius Liveanu.

Au fost, de asemenea, înmânate diploma și distincția ”Meritul Bucovinei” membrilor Comitetului Centenar: consilierul județean Mihai Grozavu, administratorul public Irina Vasilciuc și consilierului Niculai Barbă.
Nu în ultimul rând această distincție a fost oferită generalului Zaharia Cojocaru care nu a putut fi prezent la evenimentul de azi.

Președintele Consiliului Județean Suceava, vizibil emoționat de discursurile celor laureați, a anunțat că mâine, de Ziua Bucovinei, la ora 12, toate bisericile din județul Suceava vor trage clopotele vestind Unirea Bucovinei cu România de acum 100 de ani.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *