Alexia Plăcintă, câștigătoarea marelui Premiu de Poezie ”Nicolae Labiș”: ”Poezia este brațul meu cu scop curativ”
Precum se știe, tânăra suceveancă Alexia Plăcintă a obținut Marele Premiu de Poezie „Nicolae Labiș”.
Studentă în anul I la specializarea Engleză-Română a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, Alexia Plăcintă a fost încununată cu Marele Premiu la Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș”, ediția a LVI-a, premiu obținut de-a lungul timpului de voci semnificative ale poeziei românești (Matei Vișniec printre ele). Marele Premiu „Nicolae Labiș” are forța unei consacrări.
Alexia Plăcintă, absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, secretar al Casei de Poezie „Light of ink” din Suceava și moderatoare a Serilor de Poezie L.ink, a obținut în ultimii ani alte câteva premii semnificative, precum: Premiul I la Festivalul Național de Poezie „Gellu Naum”; Premiul I la Concursul Național „Tinere Condeie”; Premiul al II-lea la Concursul Național Studențesc de Creație Literară „Pavel Dan”; Premiul al III-lea la Festivalul Internațional de Poezie „Lucian Blaga”; Premiul al III-lea la Festivalul-Concurs Național de Literatură „Rezonanțe Udeștene”; Premiul „Carmen Veronica Steiciuc” la Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș”; Premiul Editurii Alfa, Premiul Revistei „Expres Cultural” și Premiul Revistei „Bucovina Literară” la Concursul Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul”.
Mai mult, Alexia a avut lecturi publice la Institutul Blecher din București, la Festivalul „Poezia e la Bistrița”, la FILIT Iași și a participat la ateliere de scriere creativă organizate la Memorialul Ipotești și Brezoi-Vâlcea (Festivalul de poezie „Gellu Naum”), precum și la workshopul online de scriere creativă, organizat de Asociația Studenților de la Litere – Universitatea din București. Textele ei au fost publicate în antologii („Versuri desprinse de pe miocard”, „Generația O mie de semne”, „Conexiuni”) și în reviste literare precum „Tomis”, „Expres cultural”, „Bucovina Literară”), precum și pe platforme culturale („O mie de semne”, „Noise Poetry”, „Poetic Stand”).
Într-o confesiune, Alexia Plăcintă mărturisește: „Scriu poezie pentru a verbaliza stările mele adolescentine, observațiile mele asupra realității cotidiene, poezia fiind «brațul meu cu scop curativ»”.
”Felicitări, Alexia Plăcintă! Bine ai venit la USV!” este mesajul transmis de reprezentanții Universității ”Ștefan cel Mare”, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării.