Mopan Suceava
Actualitate

Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec, a vizitat azi Biblioteca Bucovinei, Muzeul Satului Bucovinean și Cetatea de Scaun

Astăzi, 14 martie, în a doua zi de vizită în județul Suceava, ambasadorul Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, este oaspetele președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Împreună cu acesta, a vizitat Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava. Au trecut mai întâi pe la raftul american, deschis în 2018. Biblioteca are astăzi peste 450 de volume în engleză, pentru adulți și pentru copii. A urmat un scurt tur prin bibliotecă, președintele CJ Suceava prezentând proiectul „Biblioteca – hub digital pentru educație”, în valoare de 2,5 mil. euro, finanțat din fonduri europene. Prin intermediul acestuia, 26 de biblioteci din județ vor fi dotate cu echipamente informatice noi sau modernizate și vor fi organizate cursuri de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale pentru mii de suceveni.

O surpriză a fost un dialog prietenos de 40 de minute între ambasadoarea SUA și o grupă de copii de la Școala nr. 1 Suceava, dialog purtat în limba engleză. Copiii au pus multe întrebări iar ambasadoarea a fost încântată de imaginația lor bogată. Flutur a spus că aceasta este o garanție a viitoarelor relații România – SUA.

După ce a vizitat Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, cei doi ambasadoarea Kathleen Kavalec și președintele Consiliului Judeețan, Gheorghe Flutur, au poposit la Muzeul Satului Bucovinean. Aici au fost prezentate case cu arhitectură bucovineană din diferite vetre etnofolclorice. Vizita a continuat cu biserica de lemn, școala, veche de aproape 100 de ani, moara de apă, fierăria, iar la final s-a băut un ceai fierbinte la hanul sătesc a lui moș Iordache.

Kathleen Kavalec a avut multe cuvinte de apreciere și a profitat de ocazie pentru a face numeroase fotografii. I-a fost prezentată tehnologia de încondeiere a ouălor și intrat în contact cu rădăcinile profunde ale acestui popor și al acestui minunat colț de țară.

Gheorghe Flutur a rugat-o pe ambasadoarea SUA să susțină regiunea prin mai multe acțiuni de popularizare a zonei în rândul turiștilor din SUA. El a reamintit că există o categorie de turiști de lux, care vin de mai mulți ani în Bucovina cu „avionul negru”. Operat de TCS World Travel, zborul aduce grupuri mari de vizitatori americani care au ales ca destinație România și aici, în Bucovina.

În continuare, Kathleen Kavalec a vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei, fortăreață medievală care a fost capitală a Moldovei, cu o istorie de peste 600 de ani. Parte a Muzeului Național al Bucovinei, din subordinea CJ Suceava, cetatea a fost consolidată cu câțiva ani în urmă printr-un proiect european de 14 milioane euro, iar acum CJ Suceava finanțează un proiect de 5 milioane de euro pentru consolidarea șanțului cetății, pentru chituirea și completarea zidurilor.

Deja s-a construit un pod nou de acces în cetate, iar înaltul oaspete a remarcat că numărul mare de schele din șanțul Cetății  arată cât de amplu este acest program de consolidare a acestui obiectiv, kilometrul 0 al turismului din nordul țării și din Bucovina.

”Doamna ambasador și membrii echipei sale și-au exprimat impresiile la superlativ. A rămas să stabilim noi contacte și punți de legătură cu cetățenii americani, cu agențiile de turism, pentru a consolida și mai bine legăturile SUA cu România, prin Bucovina, prin Suceava”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other