Mopan Suceava
Editoriale

Ancestrala strachină de lut, ”The Best” în cuptorul cu microunde

Ne-am gândit vreodată la ce-s bune străchinile de lut? Acelea făcute din argilă, la roata olarului, cu piciorul meseriașului împingând mica centrifugă? Cele scoase la vânzare de ”meșterii populari” pe la toate târgurile de tradiții de pe tot arealul românesc? Cele admirate pentru designul formidabil care scoate în evidență abilitatea poporului român de a identifica soluția cea mai fezabilă pentru strachina din gospodăriile tradiționale? Cele pe care ”cocoșul”, ”pupăza”, ”arborele vieții”,  ”creanga bradului”, etc, reprezintă simboluri ce dovedesc faptul că inspirația meșterilor de azi în olărit sunt permanentizări ale  unei tradiții multimilenare, antecreștine, antice, neolitice și paleolitice?

Nimic mai adevărat. Roata olarului, alături de descoperirea focului, a arcului cu săgeți și a gramineelor, care ne-au construit pe noi, cei din veacul XXI, al doilea deceniu, ca civilizație, trebuie să primească elogiul cuvenit.

Dintre toate vasele din bucătăria unei sucevence, în trend cu vremurile de reconfigurare a tradițiilor ancestrale, dacă lipsește oala de sarmale, făcută din lut și cusută cu împetitură de sârmă, aceasta va fi privită cu multiple suspiciuni, pornind de la inapetența acesteia pentru vechimea noastră ca națiune și lipsă de gust culinar.

Ulcioarele care păstrează mai bine laptele acru, dacă lipsesc din cămară, constituie încă un factor suplimentar de desconsiderare. Copii care au trăit astfel de vremuri știu că gâtlejul mai îngust al ulcioarelor îi scutea de a consuma absolut nedigerabila spumă, care era cu grijă recoltată și consumată de părinții și bunicii.

Străchinile largi, în care încăpeau cantități generoase de borș, friptură, sarmale, acasă, la nuntă ori la petrecanie, n-au fost niciodată privite ca veselă de grad inferior. Dimpotrivă.

O reașezare în justul clasament istoric o merită strachina de lut, pentru că, este dovedit, suportă și capriciile vremurilor noastre. Porțelanuri translucide nu încearcă să își măsoare forța dată de buzele împărătești care s-au lipit sorbind supe sofisticate veacuri de-a rândul.

Recipientele din metal explodează odată cu mâncare dinăuntru. Vesela specială pentru astfel de tratament termic este greu de găsit.

Reclama noastră este aceasta:

Este dovedit că vechea strachină de lut este cea mai bună soluție pentru a încălzi  mâncare în cuptorul cu microunde. Nu crapă! Nu explodează, asigură ulterior tratamentului cu microunde o temperatură potrivită pentru produsul culinar ale măcar jumătate de oră!

Strachina de lut este ”The Best”!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *