ANCHETĂ ANAF ÎN SUCEAVA PRIVIND OFERIREA LA ENTITĂȚI NEGUVERNAMENTALE A 2% DIN IMPOZIT. CONTRIBUABILI CARE SUSȚIN CĂ NU AU SEMNAT NICIUN DOCUMENT DE ACEST FEL

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, a transmis la toate adresele din baza de date pe care o deține, notificări privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult. Prin această notă se aduce la cunoștință că, potrivit evidențelor ANAF, persoana căreia îi este adresată notificarea, trebuie să confirme dacă a fost sau nu de acord cu virarea respectivei sume. Verificarea făcută de ANAF are ca justificare faptul că ”Formularul 230 – Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2%  din impozitul anual pentru veniturile din salarii și pensii în contul entității/unității beneficiare a fost depus în format hârtie, prin intermediul unei alte persoane, pe bază de borderou, prin poștă/direct la registratura organului fiscal”.  Se transmite în continuare: ”Dacă aceasta este opțiunea dumneavoastră exprimată priun semnarea formularului 230, atunci nu sunteți obligat să răspundeți la această notificare”, conform notificării semnate de șeful administrației finanțelor publice județene, Petrică Ropotă.

Sucevenii, foarte mulți, care au primit astfel de plicuri în cutiile poștale, au privit în mod diferit acțiunea inițiată de ANAF. Cei mai mulți s-au împăcat cu ideea că este vorba despre încă o scrisoare de la structurile oficiale, care cer un anumit lucru, fără a oferi nimic în schimb. Ca atare, plicul a ajuns direct la gunoi.

O bună categorie de suceveni au citit scrisoarea semnată de șeful sucevean al reprezentanței ANAF și au constatat că sunt trecuți în evidențele Fiscului, cu contribuții declarate la felurite entități neguvernamentale, din banii lor, și despre care nu aveau habar. Angajați la firme private ori în sistemul bugetar, ar fi plătit, fără să știe, aceste contribuții pe baza unor hârtii depuse de ce interesați la administrațiile fiscale. Dacă acest lucru s-a întâmplat, acum este momentul potrivit pentru ca această stare de lucruri să înceteze, entitățile nonguvernamentale care au folosit date de indentificare fără consimțământul persoanlor pentru a prelua acel procent în propriul buget.

Avem la dispoziție cel puțin două cazuri în care persoanele care au primit astfel de scrisori de la ANAF susțin că nu au semnat niciun acord de donație cu entitățile neguvernamentale, înregistrate la Fisc. Aici trebuie făcută o anchetă temeinică.

 

Pe de altă parte,   modul prin care ANAF a decis să transmită aceste  notificări suscită de asemenea întrebări către entitatea fiscală națională și reprezentanții acesteia din județul Suceava

Un cititor al publicației ”Suceava-smartpress”, direct vizat de problemă, a transmis un micro-chestionar către ANAF:

”1. Ministrul Finanțelor Publice a criticat, de curând, trimiterile poștale costisitoare ale instituțiilor publice;
2. Recent au intrat în uz rigori civilizate în privința folosirii datelor cu caracter privat;
3. ANAF face trimitere la rigorile OG nr….(adica o lege și o primară!) pentru a mă atenționa că sesizarea nu trebuie să fie nesemnată, precum documentele emise de ANAF;
4. Semnătura contribuabilului pe declarație este importanta;
5. Cheltuielile ANAF se fac din bani publici;
6. Angajații ANAF, plătiți (bine) din bani publici trebuie să nu uite lucrul acesta în relațiile lor cu contribuabilii și să gospodărească bine (pe măsura salarizării – una din cele mai bune din sectorul bugetar) banii publici”. De precizat că semnatarul sesizării a primit de la ANAF (tocmai din Vâlcea) o notificare de acest fel, dar nu printr-o trimitere care să garanteze ceva (în afară de faptul că notificarea a fost trimisă și s-au achitat, în consecință, cheltuielile de expediție). ”Documentul a fost găsit de mine pe scară, scos din plic (deci consultat – din curiozitate culturală!) și aruncat în apropierea ușii apartamentului. Am cerut lămuriri la ANAF Suceava și am fost trimis la …postaș (ceea ce, dincolo de indolența, batjocura și chiar prostie sadea, exprima bine felul funcționarului ANAF de a se situa în relatia lui cu cetățenii contribuabili)” se arată în scrisoarea depusă de suceveanul enervat pe comportamentul sistemului fiscal românesc în general și Fiscului sucevean în special, la secretariatul Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava.

Please follow and like us:

2 comentarii la „ANCHETĂ ANAF ÎN SUCEAVA PRIVIND OFERIREA LA ENTITĂȚI NEGUVERNAMENTALE A 2% DIN IMPOZIT. CONTRIBUABILI CARE SUSȚIN CĂ NU AU SEMNAT NICIUN DOCUMENT DE ACEST FEL

 • 20 iulie 2018 la 11:12
  Permalink

  Foarte corect puse problemele. ANAF-ul este unul dintre monstrii statului birocratic, un organism anchilozat, datand din mezozoic si functionand ca in mezozoic. Iar dl Ministru ma tem ca se lauda. L-am auzit vorbind critic despre costurile corespondentei instituitionale pe suport de hartie si iata cine il ignora, tocmai ai dumnealui de la ANAF care platesc foarte mult, imi imaginez, ca sa trimita in toata tara mii si mii de scrisori, toate din Valcea. Daca nu cumva au misiune sa salveze alt monstru din mezozoic, posta romana. L-am auzit mai ieri-alaltaieri pe dl Ministru, baiat cochet si aratos, spunand ca cine se ia in contre cu el nu-i este subordonat, adica dlui nu suporta asta, vrea si impune disciplina, numai ca ceea ce face seful ANAF, chiar si in cazul acesta simplu, cu cei 2%, nu este nimic altceva decat o contra. Inca una! Acest ANAF nu-i in stare sa tina pasul cu cei carora le impune reguli noi si se intrece in a provoca si leza populatia! Ceva trebuie facut. Se calca pe picioare angajatii de numerosi si fara raspunderi cum sint, de aceea au atatea mofturi!

  Răspunde
 • 27 septembrie 2021 la 11:19
  Permalink

  Buna ziua. Astăzi am primit o notificare prin care sunt înștiințată că am semnat în luna mai a acestui an,2021, redirecționare din impozitul pe venit pt o asociație. Vreau doar sa va informez pe aceasta cale că am ramas fara servici începând cu data de 12 martie 2019. Nu am mai reușit să mă reintegrez că angajat pe undeva…..așa că…nu puteam semna că dau ceva ce nu am nici pt mine. Vă mulțumesc.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.