Mopan Suceava
Actualitate

Ansamblu auto în valoare de 60.000 euro confiscat de polițiștii din Sucevița pentru transport ilegal de lemn

Polițiștii din Sucevița au confiscat un ansamblu auto utilizat la transportul materialului lemnos cu încălcarea legislației în domeniu. De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean în valoare de cca. 12.000 lei.

La data de 16.04.2024, orele 12.18, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița, desfășurând activități specifice pe linia combaterii delictelor din domeniul silvic, pe raza comunei Sucevița, sat Voievodeasa, au oprit pentru control ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă, ambele aparținând unei societăți cu sediul în comuna Pipirig, jud. Neamț, mijloacele de transport fiind încărcate cu materiale lemnoase din specia foioase.

S-a constatat că autoutilitara era condusă de un bărbat de 34 ani, din comuna Pipirig, sat Boboiești, jud. Neamț, acesta prezentând pentru control documentele personale, cele ale ansamblului auto pe care îl conducea, precum și dispozitivul mobil cu avizele de însoțire pentru materialele lemnoase transportate.

În continuare, s-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0 CONTROL, rezultând că la data de 16.04.2024, pentru mijloacele de transport menționate mai sus, au fost generate avize pentru cantitatea de 1,97 mc lemn rotund specia fag, respectiv 19,02 mc lemn rotund specia fag.

Totodată, cu ocazia verificării dispozitivului mobil al transportatorului profesionist, pe care se aflau avizele de însoțire înscrise mai sus, s-a constatat că transportatorul nu a pornit transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize.

Ansamblul rutier a fost însoțit la depozitul autorizat Cantonul silvic de pe raza comunei Marginea, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a procedat la inventarierea materialelor lemnoase, constatându-se că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,58 mc buștean gater specia fag în valoare de 1.704 lei, iar în remorcă a fost inventariată cantitatea totală de 20,26 mc buștean gater specia fag în valoare de 9.643 lei.

Analizând locațiile GPS generate de către aplicația SUMAL 2.0 cât și locația unde ansamblul auto a fost identificat de către polițiști, s-a constatat că transportatorul a parcurs o distanță considerabilă, conform datelor generate de aplicațiile specifice, deplasarea făcându-se pe traseul fond forestier – strada Voievodului, sat Voievodeasa, comuna Sucevița, fără ca acesta să pornească transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize.

Ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă a fost indisponibilizat, iar cantitatea totală de 23,84 mc bușteni gater specia fag în valoare de 11.347 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Valoarea ansamblului auto folosit la săvârșirea infracțiunii, a fost estimată la suma de 60.000 euro.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *