ANUL ȘCOLAR ÎNCEPE DIN NOU LA SUCEAVA CU MAJORITATEA ȘCOLILOR NEAVIZATE SANITAR ȘI PRIVIND SECURITATEA LA INCENDIU

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar General Suceava, Gheorghe Lazăr, a prezentat ieri, în Colegiul Prefectural, situația autorizării școlilor din județ, din punct de vedere sanitar și al securității. El a recunoscut că autorizarea unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu reprezintă principalul punct slab al reţelei şcolare a judeţului Suceava.

Astfel, din număr total de şcoli în judeţul Suceava la începutul anului şcolar 2018-2019,  741 în total, 68 sunt doar 273 de școli cu autorizație sanitară,  468 urmând să funcționeze și în acest an școlar fără autorizație de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), respectiv 63,15%.

 

Trebuie ținut cont că unele şcoli au mai multe unităţi de învăţământ în aceeaşi clădire – grădiniţe, şcoli primare.

 

Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi (ex. lipsa grupurilor sanitare interioare – 12% din unităţile şcolare au toaleta numai în curte, lipsa apei curente – 12% din unităţile şcolare, compoziţia apei neconformă chimic şi/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc.).

 

În programul PNDL I sunt înscrise 111 şcoli, valoarea totală a lucrărilor fiind de                  29 433 329,03 EU. Dintre cele 21 de şcoli care au realizat lucrările din PNDL I în proporţie de 100%, 14 au depus documentaţii la DSP în vederea autorizării sanitare, iar 5 şcoli au obţinut deja autorizaţia sanitară. 24 de şcoli au realizat lucrările în proporţie de 90% şi urmează, la recepţia lucrărilor, să depună documentaţia la DSP.

În programul PNDL II sunt înscrise 123 de şcoli, valoarea totală a lucrărilor fiind de        41 231 218,56 EU. 1 şcoală a terminat lucrările în proporţie de 100% şi au fost recepţionate, iar 2 şcoli – în proporţie de 90%.

 

În ceea ce privește avizarea / autorizarea unităţilor de învăţământ privind securitatea la incendiu, unitățile de învățământ din județul Suceava (741) dispun de 861 clădiri cu destinație învățământ, un număr de 508 clădiri cu destinația învățământ nu intră sub incidența avizării / autorizării privind securitatea la incendiu. Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de modernizare, extindere, schimbare de destinație anterior intrării în vigoare a H.G.R. 571/1998, iar pentru construcțiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafețele desfășurate erau sub limitele impuse de hotărârile de guvern în vigoare la data respectivă. Dar dintre celelalte, doar 60 clădiri cu destinația învățământ dețin autorizație de securitate la incendiu iarv un număr de 293 clădiri cu destinația învățământ necesită aviz /autorizație de securitate la incendiu.

Inspectorul General Gheorghe Lazăr a precizat că avizele / autorizațiile de securitate la incendiu nu se eliberează pentru instituție, ci pentru fiecare construcție administrată de către aceasta.

Dintre cele 21 de şcoli care au realizat lucrările din PNDL I în proporţie de 100%, 11 au depus documentaţia la ISU, iar 5 şcoli au obţinut deja autorizaţia de securitate la incendiu. 24 de şcoli au realizat lucrările în proporţie de 90% şi urmează, la recepţia lucrărilor, să depună documentaţia la ISU.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *