Apel al medicilor de familie, care lucrează fără niciun fel de protecție: ”Dacă vom deveni pozitivi și vom intra în autoizolare toate cabinetele noastre se vor închide.Vă asumați responsabilitatea pentru așa un scenariu?”

Colegiul Medicilor Suceava a transmis un apel al medicilor de familie din județul Suceava, adresat Prefecturii, Consiliului Județean și Inspectoratului  Judetean pentru Situatii de Urgență Suceava în  care se arată că acesta este solidar și trage un semnal de alarmă cu privire la situația medicilor de familie din județul nostru, care în urma situației create prin escaladarea epidemiei de Coronavirus se află în situații extreme.

”Rugăm autoritățile competente să ia act de solicitările lor, pentru a rezolva situația până nu este prea târziu” a transmis dr. George – Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava.

Iată conținutul mesajului  Asociației Județene a Medicilor de Familie din Județul Suceava:

“Acesta este un document conceput de medicii de familie.

Acesta este un document care vă aduce la cunoștintă realități pe care le știți.

Suntem o treime din numărul total de medici din județul Suceava.

Avem pe listele noastre majoritatea locuitorilor din județul Suceava.

Conform statisticilor, prin activitatea noastră profesională rezolvăm peste 70% dintre problemele de sănătate și de boală ale pacienților noștri.

Avem o activitate încărcată de birocrație, de impuneri și de limitări care ne determină să nu ne putem face deplin datoria pentru care ne-am pregătit decât cu riscul unor sancțiuni ulterioare.

Avem niște venituri instabile și nesigure iar acest fapt îi afecteaza și pe salariații nostril – medici angajați, asistenți medicali, îngrijitoare, contabili autorizați, registratori.

Toate aceste realităti fac parte din rutina noastră profesională.

Situația epidemiologică actuală din Suceava în contextul pandemiei de coronavirus ne expune și ne vulnerabilizează extrem.

Legislația actuală este foarte interpretabilă și într-o continuă schimbare.

Spitale din județ, ambulatorii de specialitate, cabinete private, laboratoare de analize, cabinete stomatologice sunt în prezent închise.

Dar pacienții au rămas tot aici în județ, nu se pot deplasa în altă parte, au probleme de sănătate la fel ca înainte de pandemie.

Și astfel, toate aceste probleme se cer a fi rezolvate de medicii de familie – indiferent că este vorba de prescripții medicale înafara specialității noastre, concedii medicale pentru pacienții care au stat în autoizolare sau carantina, prelungire de concedii medicale pentru absolut toate afecțiunile acute și cronice chirurgicale, oncologice etc.

Aceste obligații ne revin nouă fără să fi fost consultați și fără ca altcineva să angajeze vreo răspundere.

Lucrul cel mai periculos din toate este faptul că suntem zi de zi la cabinete fără o protecție corespunzătoare în situația actuală.Nu avem echipamente de protecție, nu avem măști, nu avem viziere, nu avem mănuși. Am epuizat toate stocurile pe care ni le cumpărasem înainte de pandemie.

Oricine poate ajunge în cabinetele noastre pentru o consultație. Nu avem nici o barieră de triaj, nu știm dacă pacienții sunt contaminați sau nu având în vedere faptul că suntem în etapa de transmitere comunitară a bolii.

Va solicităm insistent ajutorul în dotarea cu echipamente de protecție, materiale sanitare, materiale de dezinfecție.

Dacă noi vom deveni pozitivi și vom intra în autoizolare sau chiar vom face boala, toate cabinetele noastre se vor închide.

Vă asumați responsabilitatea pentru așa un scenariu?”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *