APM Suceava: Protejați păsările! Să găsim soluția la poluarea cu deșeurile din plastic! – tema din 2019 a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare

Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava desfăşoară o acțiune de informare/conștientizare în ecoșcolile din județul Suceava cu privire la protejarea păsărilor migratoare. Acțiunea este dedicată Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, campanie ce se desfăşoară cu scopul de a conştientiza şi promova protejarea păsărilor migratoare şi conservarea habitatelor acestora din întreaga lume.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este sărbătorită la nivel mondial de două ori pe an, în a doua săptămână a lunii mai și octombrie.

Anul acesta, celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, are ca temă Protejați păsările! Să găsim soluția la poluarea cu deșeurile din plastic!

În acest context, APM Suceava a  transmis, în data de 09.05.2019, ecoșcolilor din județ, o informare cu privire la pericolul pe care îl reprezintă deșeurile din plastic asupra păsărilor de apă migratoare și câteva sfaturi menite să reducă poluarea cu plastic. Pentru preșcolari și micii școlari a fost transmisă și o fișă de colorat sugestivă pentru marcarea acestei zile.

Deșeurile din plastic reprezintă o problemă globală asupra mediului, iar soluționarea acesteia este imperios necesară. Cu o producție anuală de peste 300 de milioane de tone, plasticul este unul din cele mai utilizate materiale din lume. Comparativ cu ciclul lor de viață, de 20-500 de ani, obiectele din plastic sunt folosite o prioadă scurtă de timp. Datorită ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane, pe plaje, în lacuri și râuri, amenințând fauna sălbatică.

Cercetările au evidențiat faptul că aproximativ 1 milion de păsări marine mor anual datorită ingerării unor deșeuri din material plastic.

Pentru protejarea şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, prin  H.G. nr. 971 din 5 octombrie 2011 pentru  modificarea şi completarea H.G.<LLNK 12007  1284 20 301   0 35>HGHGhg nr. 1.284/2007  privind  declararea  ariilor de protecţie specială avifaunistică (SPA) ca parte integrantă a reţelei  ecologice  europene  Natura 2000 în România, au fost declarate la nivel național un număr de 149 SPA-uri; pe teritoriul judeţului Suceava se regăsesc (total sau parţial), un nr. de 9 SPA- uri: Lacurile Fălticeni, Munţii Rarău- Giumalău, Munţii Rodnei, Obcina Feredeului, Vânători-Neamţ, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Dorohoi- Şaua Bucecei, Munţii Maramureşului, Munţii Călimani, transmite directorul executiv al Agenţiei pentru protecţia Mediului Suceava, Vasile Oşean.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *