ARBUȘTII BUXUS DE GARD VIU OMORÂȚI DE OMIZI, EXTRAȘI CU TOT CU RĂDĂCINI DIN PARCURILE ȘI DE LÂNGĂ TROTUARELE DIN SUCEAVA. ÎN LOCUL LOR SE VA SEMĂNA GAZON

O scurtă campanie de interes public promovată de încă tânăra publicație on-line Suceava Smartpress și-a dovedit eficiența. Arbuștii de buxus infestați de omizi din parcuri și cei cu care s-a configurat o bună parte a gardurilor vii din municipiul reședință de județ acum mai mulți zeci de ani sunt extrași iar în locul lor se seamănă gazon. Viceprimarul municipiului Suceava, Marian Andronache, ne-a oferit și un scurt film cu utilajele care extrag din rădăcini arbuștii invadați de aceste omizi cărora nu li s-a găsit leacul, pe care îl oferim cititorilor.

”S-a scos gardul viu de buxus atacat de larve care nu răspund la niciun tratament cu substanțe de pe strada Vasile Bumbac, zona Consiliului  Județean, Parcul Central. Se continuă acțiunea pe strada Anastasie Crimca și pe strada Trandafirilor urmând să se efectueze operațiuni de extragere și în Parcul de la Tribunal. S-a adus pământ și seamănă gazon pe locurile din care au fost scoși arbuștii”, a transmis viceprimarul Marian Andronache.

Încă de luna trecută Suceava-Smartpress semnala faptul că majoritatea arbuștilor din specia buxus din parcurile și de pe lângă trotuarele din orașul reședință de județ se topesc de la o zi la alta. Nimeni nu știa nimic despre cauza acestei morți subite a arbuștilor considerați cu doar puțină vreme înainte printre cei mai rezistenți și pretabili pentru configurarea gardurilor vii. Fotografiile postate în spațiul virtual, colaborarea cu specialiștii de la Universitatea Ștefan cel Mare, care și-au exprimat la rândul lor curiozitatea, răspunsuri ale unor specialiști, au identificat dăunătorul numit ”omida păroasă a buxusului”, o larvă a unei molii adusă cumva din Orient, de unde provine și planta.

Pentru că această omidă s-a dovedit imună la orice tratament pesticid cunoscut în România, singura soluție, pentru a împiedica proliferarea  ei a fost defrișarea tuturor arbuștilor de buxus din zona afectată din spațiul public al municipiului Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *