Artă și ceremonial la mesele regale – expoziţie cu rarități ale artei decorative ce ilustrează rafinamentul ceremonialului meselor regale, din colecțiile Muzeul Național Peleș, la Muzeul Bucovinei

Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, invită publicul la Muzeul de Istorie, în perioada 19 octombrie 2018 – 27 ianuarie 2019, la o expoziție de excepţie – Artă și ceremonial la mesele regale. Expoziţia oferă o spectaculoasă și inedită întâlnire istorică cu epoca de glorie și rafinament a regalității din România.
Fastuosul ceremonial al meselor regale – la marile evenimente oficiale, de familie sau la întâlnirile cu mari personalități politice ale epocii, desfășurat în elegantele încăperi ale Castelului Peleș, este reconstituit prin intermediul a peste 250 de piese originale, realizate la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, unicate și rarități prin valoarea lor artistică și memorială.
Vremea regilor, prin artă și ceremonial, va fi readusă în fața vizitatorilor, ilustrată de servicii de masă din argint și porțelan, rare servicii de pahare de cristal cu monograma regală, tacâmuri din argint artistic prelucrate, precum o elegantă bijuterie, platouri de argint dantelate cu impresionante scene de ceremonial aulic, până la micile și surprinzătoarele piese care crează uneori subtila diferență, toate realizate în renumite ateliere din Germania, Anglia, Franța sau îndepărtatul Orient. În premieră vizitatorii pot admira rarități ale artei decorative din colecțiile Muzeul Național Peleș ce ilustrează rafinamentul ceremonialului meselor regale și remarcabila eleganță a pieselor realizate în renumitele ateliere Meissen și Paul Telge (Germania), Goody & Co.Minton (Anglia), Froment Meurice, Cosson Corby (Franța).

Pentru prima oară poate fi admirat la Suceava un serviciu de cafea oferit ca dar de nuntă principelui Ferdinand şi principesei Maria, în ianuarie 1893, de către mama principesei, marea Ducesă a Rusiei Maria Alexandrovna.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 19 octombrie 2018, ora 13, la Muzeul de Istorie Suceava.

Please follow and like us:

10 comentarii la „Artă și ceremonial la mesele regale – expoziţie cu rarități ale artei decorative ce ilustrează rafinamentul ceremonialului meselor regale, din colecțiile Muzeul Național Peleș, la Muzeul Bucovinei

 • 14 octombrie 2018 la 17:59
  Permalink

  Prostii sa fim seriosi. Mare filozof a ajuns si nastase șapte case cu scriitorii lui din patagonia. Si cu aprodul Purice auzi, ca mi-am terminat unghiile de ros pana ce am citit gogomaniile lui.

  Răspunde
 • 15 octombrie 2018 la 6:38
  Permalink

  Sunteti,partial,in eroare,domnu’ gica ! Nastase e cu patru case,ala cu sapte case este un sas al carui nume l-am uitat,unu care vorbeste ca la noi,numa’ mai rar…Smekeria este ca, cum treci de doua case, devii imun,nu mai patesti nemica,nici sa te rogi…

  Răspunde
 • 15 octombrie 2018 la 10:19
  Permalink

  Da domnu aprodu purici nu-i tot un drac? Ori îi 4 ori îi sapti, ori îi nastase ori saul umnivoastra!

  Răspunde
 • 15 octombrie 2018 la 12:51
  Permalink

  Cam e,da’ sasu a ridicat standardul,stacheta,cum ar fi,deci cine are numa’ patru case e mic,nu mai intra in club…Mai e vorba si despre cum le-ai luat,ca daca le-ai facut din meditatie,e o chestie,de exemplu eu tot asa,stau si meditez,mai una-alta si iar meditez la multe lucruri dar nu mi-a iesit nici de-o prispa…Ghinion! Pesemne ca la sași e altfel.

  Răspunde
 • 15 octombrie 2018 la 14:14
  Permalink

  Nu domnu aprod, nu meditati dumnivoastră cum trebi! Ia mai schimbati dumnivoastra poziția, mai așa, mai asa si poate iese ceva ceva. Nu prispa, ca asta nu sa mai poarta, îi di pi vremea lu Aprodu Purici. da schimbati poziția, câ di poziție depinde ce și cât iese. Și nu la mai multi deodata, pi rând și cu rabdare. Si cu nastase, auz, sî ma leși, asta-i! Sasu macar îi sas. Asta-i, câ el stii sî meditezâ.

  Răspunde
 • 15 octombrie 2018 la 15:22
  Permalink

  Mi-am amintit,meditând,cf. domnu’ gica,din alte poziții: deci este domnul Joha,vine în curând și pe la noi,pe la sfârșitul acestei luni,aștept cu interes să văd dacă îl mai întâmpină domnul Fl. cu urări pre limba merkelească,eventual îmbrăcat in costum traditional tirolez sau bavarez,ma rog,iar O.F. a PNL,fost PDL,constituita în chor,să-l întâmpine cu un O-la-ri,O-la-ra,cu triluri din gâltan,cum se zice la limita dintre două comune sucevene cu mulți alegători de zona de munte.

  Răspunde
 • 16 octombrie 2018 la 12:53
  Permalink

  Pacat ca fata care scrie nu semneaza,are talent si personalitate,e de presupus ca in lumea presei locale este bine cunoscuta,chiar ma intreb si eu daca IB-baci este la curent,ce zice si ce metoda foloseste ,ca sa asta… Dar chiar asa,oare “baci” consacra (indica…) si o superioritate ,in grad, desigur,fata de “pastor” ?
  Vom afla in curand…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *