Arta urbană – ”Grafitti”, alternativă la zugrăveala tradițională și plictisitoare

Arta vopsitului zidurilor peste noapte este comună mai tuturor orașelor din această lume. Unii dintre autorii unor experiențe de acest fel au ajuns chiar apreciați în selectul club al creatorilor de artă, chiar fără ca cineva să le cunoască fața iar cel puțin unul dintre aceștia, care a scos la vânzare o reproducere a unei creații de pe un zid dintr-o urbe europeană, care tocmai fusese cumpărată de un mare amator de artă anonim, și-a permis să își distrugă opera, cu o telecomandă. Artistul trăiește iar mesajul lui poate fi clar perceput: . Desigur, cetățenii responsabili protestează  cei mai mulți, când își  văd garajul proaspăt văruit cu doar o zi înainte, mâzgălit cu semne bizare, de către un posesor al unui spray cu vopsea neagră.

Există însă și exemple mai bune chiar la noi în oraș  iar talentul nu lipsește întrutotul în unele dintre aceste creații, uneori spectaculoase. De câțiva ani buni, trecătorii  de pe strada Universității au posibilitatea să își clătească ochii cu spectaculoasele ”grafitti” de pe pereții pistei de skateboard. Unele scene sunt poate prea războinice, altele fără un mesaj inteligibil dar cu certitudine, culorile folosite produc oarece impresie.

De curând municipiul Suceava s-a mai îmbogățit cu o astfel de operă. Clădirea ce adăpostește tablouri electrice lipită de spatele magazinului Bucovina, a fost peste noapte interesant pictată de niște artiști necunoscuți. Desigur, în nici un caz de către electricienii de la Delgazgrid. Mai mult reprezentanții furnizorului județean de energie electrică susțin că nici ei nu știu cine sunt autorii. Dar acceptă că după ce suprarealistul peisaj a acoperit tencuiala cenușie a clădirii parcă peisajul anost s-a mai înviorat.

Chiar secretarul Primăriei, Ion Ciutac, care locuiește peste drum, recunoaște că nu-l deranjează imaginea pe care o are de câteva zile în fața ochilor, când iese din curte, ba dimpotrivă.

De fapt, trage domnia sa concluzia că e plin orașul de astfel de clădiri anoste, puncte termice și alte asemenea care ar putea  fi în acest fel cosmetizate, chiar și peste noapte și nu vede de ce artiștii nocturni s-ar feri să-și facă în acest fel publice mesajele.

Desigur, sunt artiști și ”artiști”. Dovadă chiar graftti-urile de la pista mai sus amintită. Indivizi înarmați cu spray-uri cu vopsea neagră  nu s-au putut abține să nu mâzgălească producțiile mai talentaților colegi de breaslă.

Please follow and like us:

One thought on “Arta urbană – ”Grafitti”, alternativă la zugrăveala tradițională și plictisitoare

  • 18 octombrie 2018 la 17:34
    Permalink

    Smart press, pentru ca suntem un oras “SMART” :)))) Prima data cand aud de smart press… vorbind de no name- uri . Tineti-o tot asa, macar aveti spirit de observatie fata de altii ! 😀

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *