Mopan Suceava
Evenimente

Artiștii nevăzători din Suceava, trofeul festivalului prin Alexandru Cozaciuc și multe premii la Festivalul Național ”Ion Blăjan” din Bistrița, cu taraful ”Dor Bucovinean” coordonat de Vasile Bădeliță

Trecem zilnic pe lângă oameni valoroși despre care aflăm ocazional, ori nu vom afla niciodată că au contribuit și contribuie în continuare prin munca și spiritul lor la îmbogățirea culturii umane. 

Ce știm noi, cei cu vederea clară, capabilă să identifice de la o sută de metri distanță ținta trei bază jos, să ghicească un afiș ori un banner electoral de la aceeași distanță despre cei pentru care lumea nu este decât un amalgam de zgomote, în mijlocul cărora au fost trimiși să supraviețuiască. 

Zgomotele, pentru acești oameni devin pe încetul sunete iar sunetele devin uneori  și muzică. În rare rânduri, vocile oamenilor care doar ne aud,  se ridică la niveluri celeste mai pregnante decât a celor mai mulți dintre noi, cei care ne bizuim în viața de zi cu zi pe toate cele cinci simțuri cu care am fost înzestrați din născare iar văzul îl folosim, spun cercetătorii, pentru 80 la sută din acțiunile noastre.

Este aproape de necrezut pentru majoritatea dintre noi, care au curajul să vorbească cu un nevăzător, când aflăm  că acel om știe la fel de multe despre lume, fără să aibă la dispoziție explozia de informații vizuale, pe care cei mai mulți ne bazăm pentru a supraviețui pe această planetă.

Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Suceava, este condusă de un președinte care a crezut și crede în continuare că persoanele fără vedere pot să facă mult mai mult decât să aștepte sprijinul social ori mila comunității. Îl cheamă Grigore Baran, este trecut de vârsta a doua, are câteva perechi de dioptrii inserate în ochelarii pe care îi poartă. Are părul alb, vorbește ca un intelectual cu reputație iar micile puseuri de vedere îl ajută atunci când caută, cu lupa peste ochelari, aplecat la câțiva centimetri distanță de ecranul calculatorului, și distinge imagini de la un festival unde colegii săi nevăzători au participat și au câștigat un trofeu important.

Alături de el este  Vasile Bădeliță, artist popular,  instrumentist cu vocație al zonei noastre, din generația Silvestu Lungoci de la Horodnicul de Jos, profesor de muzică la Suceava. El este dirijorul Ansamblului ”Dor Bucovinean”, în care evoluează artiști cu dizabilități  din cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Suceava. Împreună cu artiștii nevăzători de la Filiala Suceava a Asociației Nevăzătorilor, maestrul Vasile Bădeliță a participat, la sfârșitul lunii trecute, la Festivalul Național ”Ion Blăjan” de la Bistrița.

Vasile Bădeliță a oferit detalii despre festivalul concurs ce s-a desfășurat în Ardeal: ” A obținut la acest festival Trofeul ”Ion Blăjan” artistul poliinstrumentist Alexandru Cozaciuc, la tilincă, cimpoi, ocarină și fluier bucovinean. Am obținut premiul I la Taraful ”Dor Bucovinean”, dirijor fiind Vasile Bădeliță. Am obținut premiul II la categoria soliști instrumentiști prin artistul acorneonist Marcel Dafin precum și locul III la soliști – trompetă de către Vasile Rucsandari. Toți sunt artiști nevăzători și rezultatele deosebite obținute la acest important festival, ne onorează”, a declarat Vasile Bădelită.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *