Mopan Suceava
ActualitateCultural

AȘA VA ARĂTA MONUMENTUL UNIRII DE LA SUCEAVA. PROIECTUL APARȚINE SCULPTORULUI MIRCEA DĂNEASA, CEL CARE A REALIZAT ȘI STATUIA ”BUCOVINA ÎNARIPATĂ”

Aceasta este soluția aleasă de echipa de experți care au evaluat cele 7 machete pentru sculptura care va marca 100 de ani de la Marea Unire, denumită ”Monumentul Unirii”. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a arătat ieri că nu nu cunoaște care dintre cele 7 oferte ale artiștilor suceveni a fost preferată de comisia de selecție, spunând doar că cei din comisie au deliberat iar rezultatul deliberărilor, verdictul ca atare, va fi făcut cunoscut oficial în zilele următoare.  Comisia a fost compusă din arhitectul Constantin Gorcea, expertul în arhitectură Viorel Blănaru, sculptorul Lucia Pușcașu și un secretar din Primărie.  Cei patru au trebuit să țină cont de mai mulți factori, inclusiv acela că monumentul va fi turnat din fibră de sticlă, după modelul încetățenit deja în municipiul reședință de județ, prin monumentul ”Bucovina Înaripată”, creație a sculptorului sucevean Mircea Dăneasa. Neoficial, am aflat că tot un proiect al lui Mircea Dăneasca a obținut cele mai multe sufragii (peste 70%, n.r.), în vreme ce a doua propunere luată în discuție a întrunit până în 30% dintre preferințele comisiei. Monumentul, pe care primarul Ion Lungu îl dorește ridicat până la sfârșitul acestui este cel porezentat în imagine. Un alt proiect care pe un soclu înalt reprezenta un ostaș român ținând steagul sus,cu partu personaje sprijinind soclul, deși a fost preferat de unii oameni de cultură din Suceava a primit mai puține calificative, Motivul invocat – ar semăna prea mult cu o statuie de sorginte sovietică dar este foarte posibil că și costul monumentului, deși va fi făcut din fibră de sticlă, ar putea fi mult mai mare decât bugetul alocat, dată fiind complexitatea ansamblului sculptural. Proiectul propus de Mircea Dăneasa, pe lângă simbolistica lui recunoscută de experți are și o robustețe anume, care va face posibilă turnarea mai ușoară a monumentului în fibra de sticlă care, foarte probabil va fi de asemenea mai simplu de patinat cu bronzul specific monumentelor mai noi.

Prezentăm, în galerie, și alte câteva oferte ale sculptorilor suceveni pentru Monumentul Unirii, care nu au întrunit sufragiile comisiei.

Please follow and like us:

One thought on “AȘA VA ARĂTA MONUMENTUL UNIRII DE LA SUCEAVA. PROIECTUL APARȚINE SCULPTORULUI MIRCEA DĂNEASA, CEL CARE A REALIZAT ȘI STATUIA ”BUCOVINA ÎNARIPATĂ”

  • Cred ca este o concepție cu șanse!
    Ma incurca in aprecieri materialul nenobil, perisabil.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *