Asistentă de la Spitalul Rădăuți infectată cu coronavirus, în stare gravă la Spitalul Județean. Șefa Centrului de Transfuzii din Suceava, dr. Maria Pilat a ignorat cererea pentru plasma necesară. Primarul Rădăuțiului, Nistor Tătar, s-a oferit voluntar la donare de plasmă sanguină

Managerul Spitalului municipal Rădăuți, Traian Andronachi a încercat și în bună măsură a reușit o mobilizare umană exemplară pentru salvarea vieții unei asistente medicale din spitalul rădăuțean – Mariana Rodica Petrariu, infectată cu noul coronavirus și care se află acum internată la Spitalul Județean Suceava, fiind intubată de ieri în secția ATI  și necesitând urgent, ca șansă de vindecare, transfuzie cu plasmă de la donatorii care au suferit anterior de infectare cu Covid 19.

Într-un mod greu de înțeles, Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava condus de dr. Maria Pilat, nu a înregistrat solicitarea făcută încă de ieri pentru a se identifica la nivel național o soluție pentru găsirea de plasmă compatibilă și trimiterea acesteia către Suceava. În acest fel, așa cum a declarat managerul Traian Andronachi, s-a pierdut timp prețios.  

Fiica Marianei Rodica Petrariu, a făcut un apel de suflet pe paginile de socializare, pe care îl transcriem:

”Cu toții o cunoașteți pe mama mea.. Un OM luptător, iubitor de oameni. O asistentă medicală exemplară, o mamă ideală și o soție dedicată. O familistă convinsă, o persoană care sărea în ajutor mereu. Un om minunat.

Acesta este un strigăt de ajutor… din partea unei fiice de 24 de ani pentru mama ei! Mama mea este internată la terapie Intensivă în Spitalul Sf.  Ioan cel Nou din Suceava cu diagnostic COVID pozitiv. A fost intubată astăzi.

Vă rog pe  cei care puteți să ne ajutați să donați PLASMĂ, pentru PETRARIU MARIANA-RODICA, grupa de sânge A2, Rh pozitiv.

Ajutați-mă să o am alături pe mămica mea. Va rog! Distribuiți mesajul la cât mai multă lume!”

Managerul Spitalului municipal Rădăuți; Traian Andronachi, a făcut o prezentare a cazului și a demersurilor pe care le-a făcut pentru ca asistenta medicală de la  Rădăuți să se însănătoșească:

Am discutat cu Centrul Național de Transfuzii, am comunicat  Instituției Prefectului în subordinea căreia este Centrul de Transfuzie Județean ca acesta să înregistreze cererea pentru plasmă venită de la Spitalul Județean și să fie distribuită la nivel național. Eu am comunicat prefectului și directorului medical al Spitalului Județean că în momentul în care făceam acea conversație telefonică, pungi cu plasmă A2 pozitiv, cu titru mare de anticorpi erau 3 la Centrul de Transfuzii Arad, și alte 3 la Centrele de Transfuzii din Botoșani, Bacău și Iași, care s-au consumat.

Până astăzi, mai erau în stoc două pungi de sânge cu plasmă la Vaslui dar, din lipsa înregistrării în baza de date naționale a Centrului Național de Transfuzie Sanguină, acestea s-au consumat.

Vreau să mulțumesc Centrului Național de Tranfuzii București,  doamnei doctor Duțescu, doamnei manager Ana Rinder  de la Spitalul Județean Vaslui dar  și celor doi donatori pe care i-am găsit, care m-au contactat în urma intervenției televizate din această după amiază. ,

Este vorba despre un om cu empatie, pe nume  Cosmin Melinte din București, care  suferit în urma infecției cu noul coroanvirus dar și de Nistor Tătar din Rădăuți, primar în funcție al orașului, care a suferit și el, fiind infectat cu Covid – 19. De precizat că plasma oferită de Nistor Tătar poate fi utilă, fiindcă și el a fost infectat cu noul coronavirus, iar sângele său poate conține anticorpi salvatori pentru cei nou infectați.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis că se va ocupa personal de rezolvarea situației.

Din păcate, șefa Centrului de Transfuzii Suceava, dr. Maria Pilat, nu a răspuns la telefon nici jurnaliștilor, nici managerului spitalului municipal Rădăuți Traian Andronachi, nici măcar prefectului Alexandru Moldovan.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *