Asociația Institutul Bucovina a participat la cea de-a 19-a întâlnire europeană “People Experiencing Poverty – Recharging Social Europe!”. Comunicat

În perioada 24-25 noiembrie, Asociația Institutul Bucovina s-a alăturat celei de-a 19-a întâlniri europene “People Experiencing Poverty – Recharging Social Europe!”, organizată de către EAPN – Rețeaua Europeană de Luptă Împotriva Sărăciei. Începând din anul 2019, asociația este parte integrantă a acestei rețele și coordonator PEP la nivel național.

Anul acesta, din cauza situației epidemiologice la nivel mondial, evenimentul s-a desfășurat în sistem hibrid, astfel că o parte dintre participanți s-au conectat individual și exclusiv pe platforma Zoom, în timp ce alții s-au reunit fizic în cerc restrâns, pentru a desfășura activități și a fi totodată prezenți online.

Doar în prima zi a întâlnirii, au fost prezenți aproximativ 70 de reprezentanți ai delegațiilor naționale EAPN, din mai multe țări europene. La sediul Asociației Institutul Bucovina, alături de președintele Petru-Vasile Gafiuc, au participat mai mulți beneficiari ai Clubului Împreună (Suceava), fiind vorba despre persoane care provin din medii defavorizate și care trăiesc în condiții de sărăcie, fie sunt la limita de a o face.

Valentin, Adrian și Maria sunt elevi în anul terminal de liceu și doresc să își finalizeze studiile, obținând diploma de bacalaureat. Pentru a face acest lucru, unii dintre ei fac naveta unui drum de 30 de kilometri, întrucât locuiesc în mediul rural, la limita sărăciei. Cristina este o mamă singură, cu o dizabilitate fizică și ale cărei surse de venit sunt doar alocația copilului și indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap. Alina, în vârstă de 33 de ani, suferă dizabilități intelectuale și se bazează pe sprijinul financiar oferit de părinți, iar Oana, o mamă singură cu trei copii, a fost nevoită să îi lase în grija sistemului de protecție a copiilor, din lipsa veniturilor și a sănătății precare.

În cadrul întâlnirii, cei doi tineri au adresat mesaje directe reprezentanților Comisiei Europene, explicând situațiile în care se află:

  • “Numele meu este Valentin și sunt PEP, adică o persoană care trăiește în sărăcie. Pe lângă acest lucru, mă confrunt și cu discriminarea, întrucât provin dintr-o comunitate de romi marginaliză, din mediul rural. Îmi doresc să termin liceul, dar

sunt îngrijorat că nu voi putea trece și ultimul an, pentru a obține Diploma de Bacalaureat. Trebuie să îmi găsesc un loc de muncă, întrucât nu îmi pot permite costul transportului, din venitul minim garantat pe lună ale unei persoane din România, adică 142 de lei (aproximativ 30 de euro), care reprezintă doar jumătate din costul navetei. Cum rămâne cu mâncarea, îmbrăcămintea și necesitatea echipamentelor digitale, pentru acces la educație?”, spune Valentin.

  • Adrian a adresat Comisiei un mesaj asemănător: “Eu sunt Adrian și mă aflu într-o situație asemănătoare cu cea a lui Valentin. Din păcate, tatăl meu a decedat în urmă cu 3 săptămâni, din cauza COVID-19. Pandemia ne-a făcut pe noi, cei care trăim în sărăcie, să simțim o adevărată presiune, întrucât suntem privați de servicii sociale, acces la școala online și posibilitatea de a munci pentru a ne cumpăra alimente”.

În acest context, coordonatorii PEP au concluzionat faptul că este necesară lansarea unei Directive Europene în privința venitului minim garantat, cu un buget și măsuri concrete, pentru a contribui cu adevărat la eradicarea sărăciei în rândul copiilor și al tinerilor din Europa.

La rândul lor, delegații din Spania, Polonia și Austria au prezentat o serie de testimoniale, urmate de discuții pe tematica accesului la locuințe, servicii de sănătate, salariul minim pe economie și digitalizare. În a doua zi a întâlnirii, patru membri ai Comisiei Europene au răspuns acestor mesajelor cheie, adresate de către participanți. Beneficiarii prezenți la sediul Asociației Institutul Bucovina pentru cea de-a doua parte a întâlnirii, au realizat și câteva desene cu mesaje pe tematica sărăciei.

Vă invităm să consultați agenda întâlnirii la adresa https://www.eapn.eu/this-years-meeating/programme/ și să urmăriți pagina de Facebook EAPN – European Anti-Povery Network.

Pentru mai multe informații legate de activitatea organizației în cadrul EAPN, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activități.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.