Mopan Suceava
Sanatate

Asociația Institutul Bucovina marchează Ziua Mondială a Sănătății prin proiectul „VOCSănătate”, desfășurat de 11 ani în parteneriat cu Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava

Ziua Mondială a Sănătății, marcată anual la data de 7 aprilie, este sărbătorită în 2022 sub sloganul “Planeta noastră – sănătatea noastră”, lansat de către Organizația Mondială a Sănătății.

Anul acesta, Asociația Institutul Bucovina sărbătorește 11 ani de parteneriat sustenabil cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin activitățile derulate în proiectul “VOCSănătate – Voluntari pentru Sănătate”. Scopul acestei inițiative este de a facilita inserția pe piața muncii a tinerilor aflați la început de carieră în domeniul medical, prin organizarea unor stagii de voluntariat, sub îndrumarea personalului deja specializat. Doar în acest început de an, prin intermediul asociației, 73 de voluntari au început deja pregătirea profesională în cadrul unității spitalicești, pe secțiile: UPU, ortopedie, ATI, medicină internă, neurologie, boli infecțioase, oncologie, chirurgie generală, nefrologie, diabet, pneumologie, cardiologie și urologie. Per total, anual, aproximativ 120 de voluntari sunt selectați pentru a lua parte la aceste stagii. Totodată, la începutul lui 2021, aceștia s-au remarcat prin implicarea în campania de vaccinare împotriva Covid-19, reușind astfel să se califice pentru premiere în cadrul unui program desfășurat de Secretariatul General al Guvernului României.

Este vorba despre “Promotorii Voluntariatului în România”, o inițiativă aflată la cea de-a treia ediție și prin intermediul căreia, an de an, meritele Asociației Institutul Bucovina au fost consemnate sub titlul de promotor al voluntariatului la nivel național. Cu prilejul Zilei Internaționale a Voluntariatului, din 5 decembrie 2021, Victor Măcărescu, voluntar pentru sănătate, a fost premiat în cadrul ceremoniei online, pentru activitatea desfășurată în sprijinirea unității medicale. Programul urmărește creșterea capacității operaționale a organizațiilor neguvernamentale ce lucrează cu voluntari, în baza unui dialog deschis cu autoritățile locale, pentru a răspunde cu exactitate nevoilor lor.

Mai mult, parteneriatul de lungă durată dintre Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și Asociația Institutul Bucovina, se extinde dincolo de stagiile de voluntariat, în domeniul artei. În această lună, Galeria Zamca, aflată în incinta asociației, facilitează expunerea unor lucrări care deja i-au trecut pragul, și în sala “Dr. Vasile Andriu” a spitalului. Pe parcursul lunii aprilie, aici se vor regăsi operele artistului Dimitrie Balint, expoziția fiind dedicată Zilei Mondiale a Sănătății.  

În cele din urmă, cu prilejul acestei sărbători internaționale, OMS subliniază efectele grave ale pandemiei și ale poluării, estimând că anual, aproximativ 13 milioane de decese sunt provocate de probleme de mediu, principala fiind criza climatică asociată implicit cu o criză a sănătății. Prin intermediul acestei campanii, marcată sub hashtag-ul #HealthierTomorrow, OMS îndeamnă guvernele și cetățenii să împărtășească din experiențele și inițiativele proprii pe care le pun în aplicare pentru protejarea planetei și a comunităților internaționale.

Pentru mai multe informații legate de proiectul “VOCSănătate”, persoana de contact din partea Asociației Institutul Bucovina este Daniel Lungu – asistent social, tel: 0771273228, e-mail: voluntar@bucovinainstitute.org. De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde veți descoperi cele mai recente activități.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *