Mopan Suceava
Social

Asociația Institutul Bucovina – printre puținele organizații care continuă să ofere servicii suport pentru refugiații ucraineni

Asociația Institutul Bucovina se numără printre cele câteva organizații din Suceava, care continuă să ofere servicii complexe pentru refugiații ucraineni, în special pentru copii. La 11 luni de la invazia armatei ruse în Ucraina, și odată cu scăderea caracterului de noutate a acestei situații, multe organizații de pe teritoriul nostru au încetat/diminuat sprijinul financiar și non-financiar, acordat familiilor care au fugit din calea războiului și s-au stabilit în România. Realitatea, însă, ne arată că încă este nevoie de solidaritate pentru a le ajuta să depășească această situație, acordând o atenție deosebită copiilor, care au dreptul să beneficieze de acces la educație continuă, indiferent de mediu.

Ca răspuns la dificultățile sociale întâmpinate, asociația a lansat, în primăvara anului 2022, o inițiativă menită să faciliteze integrarea activă a refugiaților ucraineni, în comunitățile din județul Suceava. Astfel, prin intermediul Centrului de Urgențe Sociale Suceava (C.U.S.), asociația a sprijinit, până în prezent, aproximativ 400 de familii și 1.000 de beneficiari adulți, însoțiți de peste 400 copii.

Prin serviciile oferite în cadrul centrului – diagnoză, evaluare și consiliere; acordare de sprijin material; servicii suport; facilitarea accesului la resurse pentru categorii de refugiați din grupurile vulnerabile (persoane cu dizabilități, bolnavi cronici, vârstnici, minori neînsoțiți și mame minore); servicii de informare pentru situații de urgență – Asociația Institutul Bucovina continuă misiunea de promovare continuă a educației, atât în rândul copiilor, cât și al adulților, cu accent pe obiective care vizează incluziunea socială și pe piața muncii, a persoanelor aflate în situații vulnerabile.

În contextul în care războiul ruso-ucrainean a devenit o realitate cotidiană, un semnal de alarma îl reprezintă retragerea finanțatorilor din multe proiecte destinate acestor categorii de persoane, în timp ce majoritatea celor care beneficiază de continuitate, pun accentul pe oferirea de bunuri materiale, și nu servicii educaționale. Închiderea școlilor afectează în continuare performanțele educaționale ale copiilor, în timp ce în țară, mai există puțini furnizori de servicii din această sferă, cu funcționalitate constantă.

La Suceava, în parteneriat cu Fundația Heks Eper, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și World Vision, Asociația Institutul Bucovina – prin C.U.S., continuă să organizeze activități și sesiuni de pregătire pentru refugiații ucraineni. Pe de o parte, adulții beneficiază gratuit de cursuri de limba română și limba engleză – sesiuni care îi ajută să depășeașcă barierele lingvistice, pentru a comunica mai ușor în viața de zi cu zi, și a-și găsi un loc de muncă. Aproximativ 40 adulți  (între 15-20 la fiecare sesiune)  participă de două ori pe săptămână la aceste cursuri, iar mai mult, în fiecare miercuri, mamele refugiate se reunesc la sediul centrului, pentru a discuta în cadrul grupurilor-suport, despre dificultățile pe care le întâmpină și modurile în care acestea pot fi depășite.

În perioada următoare, Centrul de Urgențe Sociale al Asociației Institutul Bucovina pregătește lansarea unor cluburi de socializare, care vor stimula cunoașterea și crearea unor legături de sprijin, prin ateliere de tricotat, gastronomie, terapie prin pictură și muzică.

Educația copiilor ucraineni, pe de altă parte, are în centru servicii de tip afterschool, oferite la sediul Clever Children Suceava, acolo unde micuții cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani își dezvoltă abilitățile artistice alături de maestrul Mihai Pânzaru-PIM, voluntarii Asociației Institutul Bucovina și specialiștii centrului. De două ori pe săptămână, centrul găzduiește un număr de până la 30 de copii de fiecare dată, înscriși la ateliere de pictură, lucru manual, desen și muzică, dar și ore de limba română și limba engleză.

Noutatea serviciilor oferite de asociație prin C.U.S. Suceava constă și în organizarea unor activități pentru cei mai tineri beneficiari, cu vârste între 3 și 6 ani, care au bucuria de a participa la activități tip grădiniță specifice vârstei lor, pentru a-și dezvolta abilitățile motorii fine, vorbirea și vocabularul, abilitățile practice și matematice: cunoașterea numerelor și a ecuațiilor prin joacă, jocuri sportive și cunoașterea mediului și cursuri de limba engleză, alături de educatoare și profesori ucraineni. Organizarea unor astfel de sesiuni pentru copii este o necesitate atât pentru a le asigura dezvoltarea neîntreruptă, indiferent de mediul în care se află, și totodată, un răspuns la provocările pe care le întâmpină familiile ucrainene aflate în situații vulnerabile, care locuiesc în spații de cazare de dimensiuni mici și nu dispun de resurse educaționale suficiente.

Săptămânal, prin intermediul Centrului de Urgențe, Asociația Institutul Bucovina asigură și livrarea a peste 150 de mese calde pentru copii, inițiativă care are nevoie de sprijinul permanent al donatorilor, pentru continuitate.

Aria de desfășurare a acestor servicii suport se extinde și în orașul Fălticeni, la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, locație în care activitățile se bucură de sprijinul FONSS și World Vision.

Dintre cele 3.350 servicii furnizate până în prezent, peste 350 au fost oferite copiilor prin activitățile de tip grădiniță, mai mult de 2.400 celor înscriși în programul de tip afterschool și aproape 750 mamelor refugiate, prin ore de limba română și limba engleză.

Astăzi, la aproape 1 an de la începerea furnizării acestor servicii, rezultatele înregistrate sunt un stimul, și totodată un impuls, de a continua să investim în formarea adulților și copiilor, indiferent de mediul lor de proveniență. Educația contribuie nu doar la dezvoltarea abilităților tehnice și de viață, dar pune totodată stop fenomenului sărăciei, impregnând noi moduri de gândire și o mai mare încredere în propriile forțe. Centrul de Urgențe Sociale al Asociației Institutul Bucovina, alături de parteneri, oferă și în acest an servicii complexe pentru adulții și copiii refugiați, asigurându-le astfel șanse egale de integrare, formare și acces pe piața muncii, prin respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Pentru a asigura un flux continuu al acestor servicii, subliniem importanța solidarității în comunitate, existând o nevoie continuă de colaborare și sprijin între autoritățile competente, organizațiile non-guvernamentale și alte instituții care dispun de resurse financiare pentru investiții. Educația nu este o opțiune, ci o necesitate, iar alături de cei care ne împărtășesc viziunea și au posibilitatea de a se alătură inițiativei noastre, dorim ca și în acest an să oferim servicii constante pentru refugiați, atât îmbunătățite, cât și noi.

Cele mai recente noutăți pot fi consultate pe pagina de Facebook Centrul de Urgente Sociale Suceava. Din partea Centrului de Urgențe Sociale Suceava (gestionat de Asociația Institutul Bucovina), persoana de contact este Zagan Alina-Andreea, asistent social, tel: 0770367654, e-mail: alina.zagan@bucovinainstitute.org. Informații suplimentare despre proiectele și acțiunile pe care le avem în desfășurare se regăsesc atât pe pagina de Facebook Organizația Institutul Bucovina, cât și pe website-ul www.bucovinainstitute.org

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *