Mopan Suceava
Actualitate

Atenție la excesele alimentare sau pregatirea necorespunzatoare a alimentelor in perioada Sărbatorilor Pascale! Recomandări ale Direcției de Sănătate Publică Suceava

În vederea prevenirii unor situatii neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregatirea necorespunzatoare a alimentelor in perioada Sărbatorilor Pascale, Direcția de Sănătate Publică Suceava recomandăm următoarele:

Alegerea cu grijă a locului de unde se fac cumpăraturile:

– nu se vor face  cumpărături de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții de igienă ,avizate sanitar-veterinar și în termen de garanție, dat fiind faptul că există pericolul toxiinfecțiilor alimentare;

  • Verificarea valabilității produselor și a modului de depozitare, mai ales când este vorba de produse perisabile, precum: lactate, ouă, carne;
  • Depozitarea corespunzatoare:

– produsele perisabile trebuie depozitate corespunzator, refrigerate la temperaturile

indicate pe etichete în condiții optime;

  • Asigurarea igienei înaintea preparării alimentelor:

-spălarea pe mâini cu apa și săpun de câte ori este nevoie;

-suprafețele destinate preparării alimentelor trebuie păstrate în condiții de maxima igienă;

  • Prepararea corespunzatoare a alimentelor:

-alimentele se vor prepara la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele care le-ar putea coloniza;

-la prepararea maionezei pentru salate, a cremelor pentru prajituri se vor folosi doar ouă foarte proaspete ;

  • Evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate si cele pregătite/gătite;
  • Evitarea pregătirii alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecții ale tegumentelor;

Evitarea exceselor alimentare :

  • Persoanele care până la sărbători, au consumat doar alimente de origine vegetală este recomandat să introducă treptat, în alimentaţie, produsele de origine animală şi să le consume cu moderaţie. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, fără excese.
  1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon. Utilizaţi pentru vopsirea ouălelor numai vopsea care are avizul Ministerului Sănătăţii.
  2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
  3. Puteţi înlocui carnea de miel cu peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.
  4. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).
  5. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse.
  6. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!
  7. După o masă bogată se recomandă mișcare (mers pe jos, sport) nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim.

Consumarea alimentelor în exces, mai ales carne de miel şi de porc, preparate tradiţionale (drob, pască, cozonac, ouă roşii, maioneze etc.) şi băuturi alcoolice, poate duce la :

  • dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice etc.);
  • crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale etc.);
  • acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree etc.);
  • infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.).

Dacă vă confruntaţi cu simptomatologia mai sus amintită, prezentaţi-vă de urgenţă la medic!

Asistența de specialitate va fi asigurată în regim de urgență, prin liniile de gardă și UPU/CPU ale unităților sanitare publice din județ și prin intermediul centrelor de permanență cu sediul în localitățile: Ipotești, Straja și Fântâna Mare.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt gratuite și se adresează tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora și indiferent pe lista cărui medic de familie sunt înscrise.

Singura secție care va fi închisă de sărbători va fi secția de Neurologie a Spitalului Orășenesc Gura Humorului, eventualele cazuri cu patologie neurologică vor fi dirijate către Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, precizează directorul executiv al DSP Suceava, ec. Daniela Odeh.

.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *