Mopan Suceava
ActualitateCultural

Atmosferă de poveste la parada Festivalului Medieval de la Suceava! Zeci de mii de oameni au ieșit să admire artiștii care vor transforma Suceava în poveste!

Aseară, Suceava s-a transformat în poveste medievală! Municipiul Suceava găzduiește în acest weekend cel mai mare, mai frumos și mai așteptat Festival Medieval din câte au fost vreodată!

Pe înnoptate atmosfera a devenit electrizantă, la apariția celor peste 500 de artiști care s-au încolonat spre defilare în cea mai mare și mai frumoasă paradă din câte se organizează la Festivalurile Medievale.

Alaiul medieval – cavaleri, domnițe, saltimbanci, menestreli, oșteni care călare care pe cai -a cucerit cu jocuri cu focul, tobe, surle și trâmbițe Suceava. Tot norodul a ieșit în stradă ori la ferestre să se bucure de povestea medievală care a cuprins orașul.

Pe tot parcursul traseului paradei, pornit din cartierul Obcini al municipiului Suceava și până la Cetatea de Scaun a Sucevei, zeci de mii de suceveni și turiști, de toate vârstele și națiile au împânzit bulevardul central al orașului atrași de formidabila paradă și magicele personaje. Iar la Cetatea Sucevei alte mii de oameni așteptau trupele, vibrând pe ritmurile energice ale muzicii rock,  electrizați de vocile grave și puternice ale trupei ALTAR!

Ca în fiecare an, și sunt 15 de acum (cu două mici întreruperi din cauza pandemiei și a inundațiilor, altfel ar fi fost 17 la număr), directorul Muzeului Național al Bucovinei, îmbrăcat în veșminte medievale (nu ușor de purtat la 32 de grade cu plus) a parcurs pe jos, alături de artiști, cei câțiva kilometri buni de traseu, vreo 7, până sus la Cetate, iar la final a făcut mare pohtire către tot norodul să participe la cel mai important eveniment cultural-turistic al județului Suceava – Festivalul Medieval „Ștefan cel Mare”.

Au fost prezenți și oficialii județului, președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Flutur, administratorul public Irina Vasilciuc, vicepreședintele CJ Niculai Barbă, deputații Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, nu ca să se arate publicului ci ca să se bucure de eveniment ca o asigurare a sprijinului pentru edițiile viitoare, care trebuie doar să crească, altfel nu se poate.

Jocuri cu focuri, îndemnuri de lupte cavalerești, chiote de domnițe, focuri simulate de arme, sunete sacadate de tobe, mugete de corn, sunete de săbii lovite de teci, muzică, aplauze, țipete de copii extaziați, asta a fost atmosfera, seara trecută, în Suceava.

Până duminică noaptea târziu (20 august 2023), peste 200 de spectacole susținute de 40 de trupe de artiști sosiți din 7 colțuri ale lumii se vor desfășura în Cetatea de Scaun a Sucevei. Un program pentru toate vârstele și toate gusturile. Și anul acesta, cei care ajung la Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi învăluiți de miresmele mâncărurilor gătite de chef Cătălin Scărlătescu care pregătește mare ospăț!

Redăm și mesajul transmis de organizatori, la finalului unei zile epice:

„Mulțumim miilor și miilor și iarăși miilor de suceveni și turiști din toate colțurile țării și lumii, care au ieșit în stradă ca să aplaude minunea de paradă cum numai la Festivalul Medieval „Ștefan cel Mare” se întâmplă!

Mulțumim miilor și miilor de oameni care au urcat la Cetatea Sucevei să se bucure de concertul ALTAR și să întâmpine parada ajunsă în locul în care, timp de trei zile, la Suceava legendele medievale reînvie!

Mulțumim celor peste 500 de artiști sosiți din 7 colțuri ale lumii, care vor transpune publicul într-o lume de mult apusă, devenită aievea în aceste zile în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Veniți să ne vedeți și simțiți-vă bine la festival!

Scris în Cetatea de Scaun a Sucevei, luna august, ziua 17, leat 2023!

Proiect aprobat și finanțat de Consiliul Județean Suceava, organizatori: Muzeul Național al Bucovinei, Primăria Municipiului Suceava, Asociația EDUMAX, realizat în asociere cu Municipiul Suceava şi Consiliul Local al municipiului Suceava.

Mulțumim celor care au ajutat și dăruit pentru împlinirea acestei lucrări!

Sponsorii noștri:

Ambro, Symmetrica, Five Continents Group Botoșani, Tehnoworld, Generația Tehnoworld, TMA Advanced Management, Merlin’s vitamin aqua, URSA MARE, Netcom Activ, Albaca, Restaco, Bermas, Europlast, Euro Speed, AutoDel, Lumytools, Ritmic, Adria, CAR Învățământ Fălticeni, Laktotrio, Carpatis, Paper Print Invest, Aqua Carpatica, Selgros, Lidana, Ecuator Suceava”.

Spoturi video, program, fotografii din fiecare zi, tot ce mișcă și se întâmplă, găsiți aici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100083274670507

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *