ActualitateCultural

AURUL ÎMPĂRAȚILOR CHINEZI ajunge la Suceava. 145 de piese din aur, decorate cu pietre prețioase, realizate în urmă cu 400 de ani, pot fi admirate, începând de marți, 27 octombrie, la Muzeul de Istorie

Muzeul Național al Bucovinei vine în fața publicului cu un nou eveniment de excepție, invitând iubitorii de istorie și frumos să evadeze, din cotidianul atât de marcat de pandemia globală și efectele ei, pentru o porție de relaxare culturală unică!

145 de piese de patrimoniu, de aur, decorate cu pietre prețioase, dovadă a rafinamentului de la curtea împăraților chinezi, aparținând Muzeului de Arte Frumoase  Xi’an Quijang din China pot fi văzute la Muzeul de Istorie din Suceava, în cadrul expoziției ”Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli-Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai”, începând de marți, 27 octombrie 2020.

Programul de vizitare este de marți până duminică, de la ora 10 la ora 18 până pe 31 octombrie, iar de la 1 noiembrie de la ora 9 la ora 17.

Expoziția este organizată sub egida Consiliului Județean Suceava prin Muzeul Național al Bucovinei Suceava în colaborare cu Muzeul de Arte Frumoase Xi’an Quijang, Republica Populară Chineză și Muzeul Național de Istorie a României București (MNIR fiind și locul în care a poposit expoziția adusă din China, începând cu toamna anului 2019, până la data aducerii ei la Suceava).

Realizate în urmă cu 400 de ani, obiectele de patrimoniu expuse la Muzeul de Istorie din Suceava sunt realizate de aur și decorate cu pietre prețioase. În expoziție vizitatorii vor putea admira vase, coșuri decorative, diverse recipiente, obiecte de podoabă, sceptre datând din timpul împăratului Wanli (1573-1620).

Exponatele sunt încărcate de simboluri specifice epocii, fiecare obiect și fiecare decorație având semnificație pentru cel care primea obiectul. Traficate prin comerțul ilicit de antichități în Japonia, remarcabilele piese din colecția Dong Bo Zhai aparținând Muzeului de Arte Frumoase  Xi’an Quijang, au fost recuperate și redate istoriei poporului chinez, chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate locul lor de proveniență. Totuși, se presupune că artefactele fac parte din inventarul unui mormânt, piesele fiind lucrate în atelierele de la Yinzuoju, în anul 1601.

Expoziția Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli-Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai s-a deschis mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României din București în toamna anului 2019, unde s-a bucurat de un impresionant succes.

Demersul de a aduce expoziția și la Suceava a fost sprijinit de către Ambasada Republicii Populare Chineze, prin amabilitatea doamnei ambasadoare Jiang Yu, precum și de către Muzeul Național de Istorie a României.

Organizatorii au luat toate măsurile necesare pentru ca vizitarea să se facă în siguranță, cu respectarea regulilor impuse de situația epidemiologică. Vizitatorii vor respecta regula grupurilor nu mai mari de cinci persoane (cu excepție familiilor), la intervale de timp afișate atât în interiorul cât și în exteriorul Muzeului de Istorie Suceava. Masca și termometrizarea la intrare sunt obligatorii.

Prețul biletelor de vizitare: 8 lei adulți, 2 lei elevi/studenți, 4 lei pensionari.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *