Avocați în criză de clienți, patroni cu orgolii și primării luate la mișto. Cazul Milișăuți

Un mesaj alarmant venit din partea unor cititori, a fost găzduit pe  site-ul  Suceava smartpress, despre cum un patron local a pus mâna pe bucată de  teren ce aparține tuturor cetățenilor orașului Milișăuți, fiind în domeniul privat al localității.

Un avocat angajat de patronul enervat,   a   invocat mai multe paragrafe din legislația românească, europeană și mondială, prezentând cazuri în care presa a fost sancționată în instanțe pentru că a livrat opiniei publice informații despre evenimente sau situații care ulterior s-au dovedit a fi neconforme cu realitatea.

 În această conjunctură jurisdicțională mondială,   patronul prin avocatul angajat, a cerut  de la clientul său, 10.000 de euro despăgubiri  pentru repararea onoarei. Demersul este în regulă, instanța va stabili cine are dreptate și care este cuantumul despăgubirii  necesare pentru a fi ”reperată onoarea” firmei acuzate că și-a extins afacerea pe domeniul public al orașului Milișăuți.

Oportunitatea acestui text rezultă din faptul că, doritor de câștig imediat, avocatul a transmis, în conținutul scrisorii  redactate și semnate de el, îndreptate împotriva jurnalistului autor al textului, că a doua obligație, după dezmințirea cerută la articolul publicat acum o săptămână  de   ”Suceava smartpress”, este  ”să achitați prin mandat poștal contravaloarea  sumei de 500 de lei, reprezentând onorariu avocat, redactare și transmitere notificare, conform chitanței atașate”.

S-ar fi plătit cu mult drag avocatului un onorariu de două ori mai mare, dacă el ar fi lecturat mai multe cazuri de presă din jurisprudența mondială și în acest fel să constate că rareori mai aruncă oamenii din presă cu vorbe, înainte de a se documenta temeinic. Nu știm dacă este și cazul avocaților.. Este greu să își construiască cineva o  carieră bizuindu-se pe  dosare  în care încălcarea legii ar putea fi evidentă. Să ceri 10.000 de euro unui ziar care a publicat o știre despre o stare de lucruri evidentă, nu e mare lucru, dar să treci pe statul de plată, din prima, cei  500 de lei reprezentând onorariul și celelalte cheltuieli,  cu chitanță atașată pe numele avocatului, duce înspre ridicol tagma apărătorilor dreptății care  vânează clienți prin sala pașilor pierduți, după priceperea fiecăruia. Rezon!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *