Autostrada de un metru inaugurată ieri de Ștefan Mandachi, subiect de știri pentru BBC: ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”

Jurnaliștii britanici de la BBC au preluat și comentat subiectul mult discutat al ”Autostrăzii de un metru”, inaugurat ieri după amiază de omul de afaceri sucevean Ștefan Madachi, pe un câmp din comuna Bosanci.

”Sătul de rețeaua deficitară de drumuri din regiunea Moldovei, Ștefan Mandachi, în vârstă de 33 de ani, și-a construit o mică autostradă pe banii săi – cu 4.500 de euro. Campania a durat săptămâni întregi pentru a provoca agitație, iar totul a ajuns vineri la punctul culminant”, spun jurnaliștii BBC în articolul intitulat ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”. Ei mai arată că România are una dintre cele mai reduse rețele de autostrăzi din Uniunea Europeană, cu 806 km în toată țara, deși are un teritoriu aproape egal cu cel al Marii Britanii. ”Vrem să unim populația, avem un scop – să avem autostrăzi”, a spus Ștefan Mandachi pentru BBC.

Precum se știe, ieri după amiază, pe 15 martie 2019, la ora 15 a fost inaugurată această lucrare ”manifest”, în prezența a aproximativ 2000 de participanți de toate vârstele și de toate profesiile. Alături de Ștefan Mandachi a fost și primarul comunei Bosanci, Neculai Miron. Un avion a survolat zona, purtând un banner cu mesajul ”Bucovina vrea autostradă”.

”În 2018, România a inaugurat doar 58 de kilometri de autostradă. Are, de asemenea, cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE”, mai precizează BBC.

”În fiecare an mor mai mulți oameni decât au murit în revoluția din 1989”, a mai spus Mandachi, care a aranjat lângă metrul de autostradă scena unui accident rutier,  cu mașini lovite, ambulanți și chiar un automobil de la pompe funebre.  Numărul mare al celor prezenți a garantat notorietatea protestului, zeci de jurnaliști din presa locală, regională și națională fiind prezenți pe platoul autostrăzii de la Bosanci, pentru a relata evenimentul.

Mulțimea a scandat minute în șir ”Șî eu!”, sloganul de-acum celebru, aflat pe buzele multor locuitori din Moldova dar și din întreaga țară.

Întrebat ce se va întămpla mai departe cu ”metrul de autostradă”, Ștefan Mandachi a declarat că îl va dona unei organizații umanitare. A spus că nu intenționează să intre în politică, cel puțin în acest moment, delimitându-se astfel de primarul Neculai Miron care în discursul său nu s-a putut abține să nu strecoare mesaje politice.

De precizat că , numai cu trei ore înainte, într-o sală de evenimente aparținând de asemenea familiei Mandachi, a avut loc o întâlnire cu presa și cu membrii partidului pe care îl conduce, Viorel Cataramă, care a făcut apologia capitalismului, criticând socialismul.

 Euronews a scris de asemenea ieri despre protestul lui Ștefan Mandachi un articol cu titlul “Un om de afaceri român construiește cea mai mică autostradă din lume”.

„Suntem cea mai săracă regiune din Europa și vreau autostrăzi aici, în Moldova, în regiunea mea. Aici, în Suceava, în orașul meu!”, a declarat antreprenorul Ștefan Mandachi pentru Euronews.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *