Actualitate

Belea mare pe capul Finanțelor: nu se mai restituie anul acesta taxa de mediu plătită din 2013 încoace. ANAF dă vina pe Agenția de Mediu, care nu a întocmit la timp documentația

Mai mulți suceveni au reclamat inclusiv presei locale faptul că, trebuind să beneficieze de restituirea taxei de mediu, plătită pentru automobilele pe care le-au cumpărat anterior, în baza unui act normativ declarat neconstituțional, au primit de la funcționarii ANAF din ”Palatul Finanțelor” un răspuns sec: banii ceruți nu se restituie, cel puțin nu anul acesta.
Mergând doar puțin pe fir, am aflat de la funcționari ai administrației finanțelor publice județene Suceava care nu vor să-și dea numele, de teamă că vor fi dați afară din sistem, că lucrurile sunt mai simple decât s-ar crede iar lucrătorii din sistemul fiscal sucevean chiar n-au nicio vină.

Astfel, am aflat că toate taxele cu denumire generică ”de poluare”, pentru automobilele cumpărate înainte de 2013, vor fi restituite conform calendarului mai dinainte stabilit de ANAF.
În schimb, taxele redenumite „de mediu”, instituite după anul 2013, nu se vor restitui în acest an, pentru că Agenția Națională de Protecție a Mediului din cadrul Ministerului Mediului, condus de Grațiela Leocadia Gavrilescu nu a trimis încă documentația aferentă deconturilor ce vor trebui făcute către cetățenii beneficiari ai acestor restituiri de taxe stabilite ca fiind neconstituționale către Agenția Națională de Administrare Fiscală din cadrul Ministerului de Finanțe, condus de Eugen Teodorovici.

Și nici nu vor ajunge anul acesta, pentru că aceste decontări ar putea urca sensibil deficitul bugetar aferent anului 2018.
În teritoriu, la Administrația Finanțelor Publice Județene Suceava de exemplu, problemele cauzate la centru de neîndeplinirea obiectivelor privind rata deficitului bugetar sunt de mai mică importanță. Vestea bună, încă doar pe jumătate oficializată este că de la începutul anului 2019, se vor desființa direcțiile regionale ale finanțelor publice, cea din Iași, în cazul Sucevei și se va reveni la structura inițială – câte o direcție generală a finanțelor publice în fiecare județ.

Please follow and like us:

One thought on “Belea mare pe capul Finanțelor: nu se mai restituie anul acesta taxa de mediu plătită din 2013 încoace. ANAF dă vina pe Agenția de Mediu, care nu a întocmit la timp documentația

  • Regionalizarea lu peste!
    Iote ca s-a spart, nu merge.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *