”Big brother-ul ” de la Spitalul Județean, descris și justificat de managerul Vasile Râmbu și de directorul medical Mircea Macovei

Într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Râmbu, a explicat astăzi care sunt principalele reguli care trebuie să fie respectate în interiorul unității spitalicești pe care o conduce, în condițiile în care Spitalul Județean a obținut, primul din România, un document care certifică faptul că în această unitate se respectă standardele ”anti – mită”.

Dincolo de documentul ca atare, prezentat la începutul săptămânii într-o conferință de presă comună de către managerul Spitalului Județean, Vasile Râmbu și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la întâlnirea de astăzi cu jurnaliștii, fiind prezenți directorul medical  Mircea Macovei, directorul de îngrijiri Doina Chirap  precum și Iolanda Pârvan, care a descris modul în care s-a efectuat procedura de confirmare a standardului mai sus amintit pentru Spitalul Județean.

Managerul Spitalului Județean a explicat cum va funcționa în continuare relația medic – pacient în unitatea pe care o conduce, chiar dacă sunt supărări venite și din partea unor vizitatori dar și din partea unor cadre medicale dar până la urmă, pacienții sunt cei care primează. Au fost stabilite orare  și, mai mult, s-a instituit un sistem de control acces în Spital, prin care să se facă inclusiv pontajul angajaților, de la manager în jos, precum și monitorizarea video a persoanelor care circulă prin spital, cu sau fără treabă.  În baza acestui sistem de control angajații spitalului vor putea fi verificați dacă au venit la timp la serviciu ori dacă au plecat înainte sau după terminarea programului de muncă.  

Managerul Vasile Râmbu a explicat că se vor aplica sancțiuni atât celor care întârzie la serviciu cât și celor care pleacă mai devreme, De asemenea, intrările și ieșirile angajaților spitalului sunt evidențiate, prin cartele de acces.

Nu în ultimul rând, în zonele  cu grad mare de interes pentru buna desfășurare a activității spitalicești au fost instalate 60 de camere video de monitorizare. Pentru instalarea acestora și pentru sistemul informatic aferent, Spitalul Județean a cheltuit 300.000 de lei.

Doctorul Mircea Macovei, directorul medical al Spitalului Județean Suceava a explicat că sistemul de control acces este un ansamblu de echipamente care au rolul de restricționare, limitare sau filtrare a persoanelor cu drept de acces în anumite zone, pentru buna desfășurare a activității instituției. S-a realizat o infrastructură centralizată de gestionare a accesului în toate clădirile spitalului. S-au instalat 19 centrale de control acces și pontaj  la fiecare intrare, în toate clădirile, precum și pe fiecare etaj al spitalului, toate centralizate în rețea. Accesul va fi permis persoanelor care vor scana cartela și vor introduce de la tastatura centralei de control acces li pontaj un cod personal.

Directorul Mircea Macovei a precizat că sistemul de pontaj intern cu cartelă și PIN numeric s-a realizat pentru accesul autorizat și gestionarea automată a intrărilor și ieșirii personalului în anumite zone ale spitalului, în scopul asigurării controlului , a evidențierii timpului de lucru și prezenței  la locul de muncă. De asemenea, în acest mod vor fi evidențiate și orele suplimentare, care vor fi recompensate conform legii.

Sistemul video instalat este un sistem profesional de supraveghere în sistrem închis, cu camere video, atât în interior cât și în exterior. Este utilizat pentru monitorizartea accesului pe fiecare nivel, accesului în fiecare secție și holurile acestora iar la exterior, toate zonele de acces în și din clădire, precum și parcările și aleile din jur.

De asemenea, scopul acestui sistem este monitorizarea activității medicilor, asistentelor, infirmierelor  și a personalului auxiliar din cadrul spitalului.  Totodată, va fi observată atitudinea pacienților și aparținătorilor, evitându-se astfel subiectivismul.

În acest sens, cum am arătat deja, s-a instalat un sistem de supraveghere video cu circuit închis, cu 60 de camere la interior și 7 la exterior. Camerele sunt conectate și centralizate în rețea iar datele înregistrate vor fi centralizate și stocate pe hard-discuri interne.

Managerul Spitalului Județean, ec. Vasile Râmbu, a  completat informațiile transmise de directorul medical dr. Mircea Macovei, anunțând că sistemul camerelor de supraveghere va fi extins și pe scările dintre etajele spitalului, unde nu de puține ori se petrec incidente care, în acest fel vor putea fi prevenite ori măcar clarificate, dacă se întâmplă.

Statutul de prim spital certificat că respectă standardele ”anti- mită” presupune eforturi susținute în continuare.

Managerul Vasile Râmbu a recunoscut că sunt doctori care par a fi mereu pe fugă, fiindcă trebuie să-și facă treaba atât în spital cât și în cabinele private pe care le dețin ori unde au un al doilea job. Doar că aceștia nu trebuie să uite că principalul loc de muncă al lor este cel de la Spitalul Județean. Aceasta nu  însemnă numai ani de cotizare pentru pensie și nici ”piață de selectare a pacienților pentru cabinetele lor private”. Fiindcă, este de părere Vasile Râmbu, cei mai mulți dintre ei nu ar fi putut desfășura activități de consultație în domeniul privat, dacă n-ar fi avut în spate notorietate și experiența dobândite ca medici ăn sistemul de stat, la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou”, Suceava, de curând onorat cu   certificatul de respectare a standardelor ”anti – mită”.

La finalul conferinței de presă, managerul Vasile Râmbu a transmis, printre uși, că va renunța la a cere bani pentru  botoșeii din plastic la intrarea în spital, costatând că nu face daraua cât ocaua iar pentru cei câțiva bani pe care i-ar fi încasat spitalul de la vizitatorii enervați, nu merită să te consumi nervos. Ca atare, aparținătorii revoltați că era pe cale să se instituie o nouă taxă  de intrare în spital, cea pe ”botoșei”, se pot odihni liniștiți.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *