Biserica din lemn a lui Dragoș Vodă va fi mutată lângă Mănăstirea Putna, după 554 de ani. IPS Calinic a binecuvântat demararea procedurii de predare spre restaurare și relocare
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a anunțat că Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a fost prezent astăzi la Parohia Putna, pentru a binecuvânta demararea procedurii de predare spre restaurare și relocare a bisericii istorice de lemn, ctitoria lui Dragoș-Vodă.
După restaurare, biserica va fi relocată în apropierea Mănăstirii Putna, într-un spațiu deschis, pentru a nu mai fi afectată de umezeală și umbră, factori care grăbesc deteriorarea lemnului.
Biserica lui Dragoș Vodă care acum se află în partea de sus a cimitirului parohiei din Putna, pe un tăpșan însorit, a fost construită initial la Volovăț în anul 1346. După 122 de ani, în 1468, voievodul Ștefan cel Mare a strămutat lăcașul de cult la Putna, pentru a sluji ca loc de închinare pentru cei care la acea vreme construiau Mănăstirea Putna. În ultimii mai bine de 30 de ani, preotul paroh Constantin Croitoru a făcut multe demersuri în vederea alocării de fonduri pentru restaurarea bisericuței din lemn considerată a fi printre cele mai vechi din Europa.
Anul acesta au fost demarate procedurile de transfer a acesteia din patrimoniul parohiei în cel al Mănăstirii Putna, care ar putea să obțină mai lesne finanțarea necesară pentru restaurare. Dar una dintre condițiile ce s-au apreciat ca fiind necesare a fost mutarea, încă o dată, după 554 de ani, a bisericii din lemn a lui Dragoș Vodă, din cimitirul satului Putna într-un alt loc, mai aproape de Mănăstirea Putna, pe un teren aflat în proprietatea acesteia.