Biserica din lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna, Muzeul Satului Bucovinean și alte 14 obiective din județul Suceava cuprinse în RUTA CULTURAL TURISTICĂ A BISERICILOR DE LEMN DIN ROMÂNIA

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat oficial, marți, 27 octombrie 2020,  Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului.

Ruta cuprinde 16 lăcașuri de cult din județul Suceava, 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți.

Obiectivele din județul Suceava cuprinse în ruta culturală:

 1. Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Spiridon” din Drăgușeni;
 2. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Forăști;
 3. Biserica de lemn „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” din Rădășeni;
 4. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, ctitorită – conform pisaniei de Ștefan Stamati;
 5. Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” din Vama, adăpostită astăzi în Muzeul Satului Bucovinean;
 6. Muzeul Satului Bucovinean;
 7. Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Adâncata;
 8. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Humoreni, comuna Comănești;
 9. Biserica de lemn „Sfântul Dumitru”;
 10. Biserica de lemn „Înălțarea Sfintei Cruci” din Horodnic de Jos;
 11. Biserica din lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna;
 12. Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Horodnic de Sus;
 13. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Vama;
 14. Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc;
 15. Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din satul Colacu;
 16. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Broșteni.

Bineînțeles că o astfel de inițiativă nu poate decât să aducă plusvaloare acestor locuri de excepție. Însă pentru ca ruta să aibă ce arăta, trebuie ca obiectivele acestea excepționale să dăinuie peste timp, iar pentru asta este nevoie de investiții, pentru a nu se prăvăli scândurile multicentenare. 

Ministerul anunță că Ruta rămâne deschisă și altor județe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deținut.

Obiectivele turistice regăsite în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia. Acest fapt este datorat diversității patrimoniului antropic și natural, legendelor, gastronomiei locale, dar și posibilității de a desfășura o serie de activități, precum turismul cultural, speologic sau de aventură.

Pentru a afla care sunt obiectivele, pe județe, cuprinse în  Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, accesați linkul:

OBIECTIVE TURISTICE – RUTA CULTURAL TURISTICĂ A BISERICILOR DE LEMN DIN ROMÂNIA

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *