Biserica Sfântul Ilie, ctitorie ștefaniană din comuna Șcheia intră în restaurare. Președintele CJ Gheorghe Flutur a participat la demararea lucrărilor ce se vor face cu 4,5 milioane de euro, bani europeni

 

Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat astăzi la demararea lucrărilor la Biserica Sfântul  Ilie,  din satul Sfântu Ilie, comuna Scheia.

Biserica, un monument de o importanță deosebită, este ctitorie a lui Ștefan cel Mare, datată din anul 1488.

Pe o investiție de 4,5 milioane Euro se are în vedere restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea Ansamblului Bisericii Sfântul Ilie,  compus din biserică, clopotniță și zid de incintă.

”Sunt foarte bucuros că în timpul mandatului meu de președinte al Consiliului Judeţean Suceava, precum și în mandatul de președinte al Consiliului de Dezvoltare al Regiunii Nord – Est, au început lucrările de refacere a unor obiective de importanță deosebită pentru turismul din județul Suceava, mănăstirile Probota, Dragomirna și Bogdana, biserica de lemn din Adâncata, Cazinoul din Vatra Dornei și Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc. O parte din aceste lucrării s-au finalizat deja. Am felicitat Primăria Șcheia pentru acest proiect și le-am solicitat să aibă în vedere montarea de indicatoare, promovarea bisericii și atragerea turiștilor, existând posibilitatea includerii acestui important obiectiv turistic într-un circuit deschis, cu intrare la giratoriul de pe DN 2/E 85 din cartierul sucevean Obcini, urmând ca ieșirea să fie în DN 17.”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

A fost un eveniment special, care va avea darul să curme nemulțumirile unor localnici din satul Sfântul Ilie al comunei Șcheia care și-au manifestat în această vară supărarea că acea parte a satului din preajma bisericii Sfântul  Ilie, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, ar fi fost neglijată.

Suceava smartpres a publicat acum câteva săptămâni un articol în care, pe de oparte, cetă/eni din zonă se plângeau de faptul că zona din jurul monumentului vechi de mai mult de o jumătate de mileniu este neglijată iarpe de altă parte, primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, prefigura lansarea lucrărilor noi de punere în valoare a importantului monument istoric. Acum o lună a explicat de ce, aparent, zona pare a fi neglijată: ”Zona este în proces de reabilitare. Urmează să se creeze un drum nou, care să facă legătura între Sfântu Ilie Vechi și Sfântu Ilie Nou. Râpa de la ”Huc” se va amenaja și se va amenaja și parcarea de lângă biserica ”Sfântul Ilie”.  Dar și biserica va fi restaurată printr-un proiect european în valoare de 4,5 milioane de euro. Chiar în aceste zile s-a terminat procedura și se va trece la executarea acestor lucrări. În perioada următoare, locul în care este parcarea va deservi organizarea de șantier pentru cele două obiective de investiții – lucrările de restaurare de la biserica ”Sfântul Ilie” și drumul cel nou din zona Huc”, a transmis atunci primarul Vasile Andriciuc.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *