Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, deputat PNL de Suceava: ”Cel mai simplu este să rămâi pe margine, după 3 ani în care nu ai făcut nimic, și să arunci cu pietre în cei care și-au asumat guvernarea”

A trecut 1 an de când PNL și-a însușit rolul pe care nimeni nu îl dorea: să guverneze o țară secătuită de PSD. Un an în care, în cea mai mare parte, a trebuit să găsim soluții pentru a depăși situațiile de criză create de pandemia provocată de SARS-CoV-2 și, în același timp, să pornim dezvoltarea reală a României europene.

Tot de un an sunt ministru al Culturii, un minister care timp de 30 de ani a avut nu mai puțin de 26 de miniștri. Iar lipsa continuității am simțit-o imediat ce am fost învestit în funcție.

Știu că viitorul se construiește treptat, cu fiecare pas făcut. Astfel, fiecare investiție, fiecare deblocare, fiecare urgentare a unei proceduri reprezintă o cărămidă pusă la dezvoltarea României europene, pe care îmi doresc să o construim împreună.

Printre realizările de care sunt mândru se află trecerea Casei și domeniului Florica în folosința Muzeului Național „Brătianu”, digitalizarea programului Tezaure Umane Vii, deschiderea pentru public a Muzeul Național Constantin Brâncuși, deși legea înființării instituției fusese promulgată în urmă cu 5 ani sau preluarea Conacului Vârnav Liteanu din Liteni, Suceava, donație ținută la sertar de către PSD… amânări tipice și nedorite.

Am lansat programul de finanțare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, ca măsură de intervenție rapidă, un instrument de susținere financiară a peste 270 de lucrători din domeniul cultural (valoare de 1 milion lei). Anul acesta am crescut suma la 2 milioane de lei pentru apelul de proiecte dedicate Zilei Naționale a Culturii 2021 – o creștere de 8 ori a sumei asigurate în 2020.

Tot în mandatul meu a fost suplimentat bugetul Muzeului Naţional de Artă Contemporană cu 2.000.000 lei în sprijinul artiștilor plastici contemporani, pentru stimularea producției și tezaurizării artei contemporane, pentru muzee și pentru colecțiile statului.

Alături de colegii din Guvern am realizat foarte multe, într-un timp scurt și o perioadă atipică. Îmi doresc ca românii să fie informați cu privire la toate aceste măsuri și să știe că, pentru a continua ce am început, trebuie să votăm duminică, 6 decembrie.

Bogdan Gheorghiu, deputat PNL, ministrul Culturii

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *