Mopan Suceava
Sanatate

Bolnavii de diabet pot face gratuit, de două ori pe an, testarea hemoglobinei glicozilate. Medicii de familie, aflați în relație contractuală cu CAS, desemnați să recomande investigația

Claudiu Cobuz, președintele-director General al CAS Suceava a emis astăzi o decizie prin care medicii de familie aflați în relație contractuală cu CAS sunt desemnați să recomande investigația paraclinică dozarea hemoglobinei glicozilată pentru bolnavii cu diabet zaharat.

În conformitate cu legislația în vigoare, bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilată, pe baza recomandării făcute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competență/atestat în diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie), în mod gratuit, dar nu mai mult de două dozări/bolnav/an.

Aceasta evaluare se poate efectua la unul din cele 3 laboratoare de analize medicale cu care CAS are încheiate contracte de servicii medicale paraclinice, care se regăsesc pe site-ul CAS Suceava www.cassv.ro, în limita bugetului alocat.

În esenţă, controlul metabolic de durată, exprimat prin valoarea hemoglobinei glicozilate, reprezintă un parametru deosebit de important pentru monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat. Datele actuale sugerează în mod clar că valoarea HbA1c se corelează cu momentul apariţiei şi cu riscul de invalidate dat de complicaţiile cronice specifice.

Această desemnare a medicilor de familie va permite un acces rapid și facil al bolnavilor cu diabet zaharat la evaluarea prin dozarea hemoglobinei glicozilată.

 

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other