Mopan Suceava
ActualitateCultural

Bucovina Brunch. Drumul Inului ediția 2024, o zi de poveste și de povestiti și la alții la Horodnic de Jos

Azi, 21 iulie 2024, la Horodnic de Jos, timpul s-a oprit în loc. S-a scurs altfel, în tihnă, ca mai demult.

Un eveniment cu și despre oamenii satelor din Bucovina, s-a petrecut, începând de la ora 9:30, la Colecția Etnografică Felicia și Dionizie Olenici din Horodnic de Jos: Bucovina Brunch. Drumul inului, ediția a IV-a.

Gazdele evenimentului, familia Olenici, pasionați dar și profesioniști dintre cei mai de seamă în etnografie și astronomie, deci cu multe cunoștințe pe pământ și în cer, au așteptat în gospodăria lor, un adevărat muzeu viu cu o colecție etnografică fabuloasă, pe toți cei iubitori de tradiții, meșteșuguri, meserii tradiționale, mâncăruri tradiționale, de promovare și perpetuare a acestora, să afle care este drumul inului pentru a ajunge de la plantă la o țesătură fie ea decorativă, de interior, utilitară, ori la celebrele ștergare și cămăși tradiționale ale zonei.

Și nu puțini au fost cei care au umplut bătătura gospodăriei, îmbrăcați toți în ton cu evenimentul și locul ales, cu cămăși tradiționale.

Și s-au pornit la treabă: la secerat, la smuls, adunat, făcut snopi, pus la uscat. Alături de ogor, în casa muzeu vedeai puzderie de instrumente: mieliță, foșălăi, raghile, fuioare, vârtelnițe, urzitoare……, cei care  nu știau la ce folosesc au aflat. Iar claca drumului inului a fost așa cum se făcea în lumea satului dintotdeauna: presărată cu cântece populare, glume, voie bună.

După ce au trecut prin toate etapele de prelucrare a inului, clăcașii au fost răsplătiți cu un brunch pe cinste, adică cu merinde de ale locului. Bunătăți pregătite de către localnicii gospodari, după rețete locale din produse naturale, de sezon.

Cei care au trudit pentru organizarea ediției din acest an, ca și în cei trei care trecură deja de când poveștile prind viață: Colecția Etnografică Felicia și Dionizie Olenici, iaBucovina, ADER
Parteneri: GAL Sucevița Putna, Muzeul Național al Bucovinei – secția de Etnografie

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *