Bugetul municipiului Suceava 2019: buget al dezvoltării, anunță primarul Ion Lungu

Cu bani mai puțini alocați de la bugetul central  față de anul trecut, bugetul municipiului reședință de județ va fi, pentru anul 2019, un buget al dezvoltării, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a arătat că există șanse ca în prima decadă a lunii martie să fie aprobat bugetul municipiului Suceava Consiliului Local.

”Per total, bugetul pe anul 2019 comparativ cu 2018 va fi mai mare cu 25,7%, în varianta pe care o am eu astăzi. Chiar dacă veniturile sunt cam la fel cu cele de anul trecut, creșterea vine din investiții. Acestea sunt mai mari cu 79% față de anul trecut, avem prefigurate investiții de 38,7 milioane de euro în acest an. Este vorba despre investiții pe care le preconizăm din fonduri europene, autobuzele electrice și celelalte lucrări prinse în acest proiect dar și investițiile proprii ale primăriei, legate de Podul Unirii, rețele de gaz metan, noua bază de transport public, sera floricolă și altele” a explicat primarul Ion Lungu .

El a arătat că cea mai mare pondere  în bugetul de investiții pentru 2019va reveni transportului public – 18,4%, dezvoltare publică – 11,8%, străzi – 10,9%, învățământ – 9,67%. ” Conform teoriilor financiare, un buget care are peste 20% investiții este un buget al dezvoltării. Noi ne apropiem undeva la 40% pentru investiții. Fără doar și poate, bugetul pe 2019 este un buget al dezvoltării, așteptăm  să-l aprobăm și să derulăm lucrările din el. Pentru o parte din ele licitațiile au fost finalizate anul trecut, sunt adjudecate, sunt semnate contractele, avem bani din credite în cont, putem să le demarăm.  Din punctul nostru de vedere suntem în linie dreaptă, așteptăm să vedem ce se întâmplă sus cu promulgarea și publicarea  legii bugetului. Nouă ne trebuie după publicarea bugetului în Monitorul Oficial minim 17 zile să îl aprobăm. Dacă în această săptămână va fi promulgat bugetul național, în prima decadă a lunii martie vom putea și noi aproba bugetul municipiului în ședință de consiliu local”, a declarat primarul Lungu.

El spune că nu sunt așteptări ca să fie alocate sume mai mari de la Guvern: ”De la guvern suma  alocată vine cu minus. Va trebui să aducem bani de acasă. În primele trei luni ale anului vom beneficia de doar 41,75% în loc de 60% din cotele defalcate din TVA și impozit pe venit  iar potrivit ultimului calcul pe care l-am făcut, 700-800 de mii de euro se topesc pentru că noi nu vom primi în primele trei luni ale anului cota de 60% defalcată garantată prin bugetul de stat”. a mai spus Ion Lungum, care a subliniat că mai ales localitățile mari, unde sunt mulți angajați în subordinea primăriilor vor avea de pierdut în urma noii scheme de alocare bugetară.   

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *