Bugetul pe 2019 al Sucevei, fără orizont de așteptare, mai devreme de jumătatea lunii februarie. Se mizează pe fonduri proprii

Sumele din vistieria națională  pe care ar conta orașul Suceava pentru continuarea ori dezvoltarea unor proiecte noi în acest an nu există, fiindcă bugetul de stat nu a fost aprobat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu,a oferit ieri, în prima conferință de presă din anul 2019, o imagine nu foarte încurajatoare în ceea ce privește bugetul municipiului reședință de județ, raportat la eventualele alocații bugetare de la nivel central pe care sucevenii se pot baza.

 El a explicat că nu are prefigurat nici un orizont mai aproape de jumătatea lunii februarie a acestui an, când să se aprobe bugetul național în Parlamentul României.

Până atunci însă vor fi de rezolvat lucruri, cu sau fără banii de la guvern în Suceava iar contribuțiile din primele două zile în contul taxelor și impozitelor locale plătite de cetățenii din Suceava, în cuantum de aproximativ 500.000 de lei, alimentează deja vistieria municipalității, din care se vor putea face primele plăți din acest an.  

Ion Lungu a prezentat o listă a principalelor obiective pe care și le dorește să fie atinse în anul 2019, bazându-se atât pe bugetul propriu al Primăriei Suceava dar și pe investiții europene precum  și pe cele guvernamentale.

Săptămâna viitoare va avea loc la Iași o întâlnire cu primarii din regiunea Nord-Est, sub egida ”Modova se dezvoltă!”, noul motor de dezvoltare pentru această regiune.

Până atunci, în municipiul Suceava se vor realiza lucrări ori vor fi semnate proiecte  ce vor putea să fie finanțate în cursul anului 2019, afirmă primarul Ion Lungu.

Lista proiectelor municipalității din acest an este consistentă și de aceea trebuie, în bună măsură, transmisă, fără o ordine anume a priorităților.

Autobuzele electrice, grădinițe noi, investiții noi în școli și licee, platformă betonată pentru autobuzele TPL, realizarea Podului Unirii peste râul Suceava, care să facă legătura cu drumul spre Botoșani, autobuze electrice, primul tronson al rețelei de gaz metan din Burdujeni Sat, unde sunt 33 de străzi iar constructorul poate finaliza o parte din lucrare, reabilitarea sediului Primăriei, utilitățile din cartierul Europa, modernizarea ștrandului, încălzire în bazar, acoperire patinonar, proiectul tehnic de la Sala Polivalentă, modernizarea pieței George Enescu, asfaltări  au unor străzi de pământ, rețele de iluminat public și gaz metan, canalizație cabluri de telefonie, energie electrică și altele, reabilitarea termică a unor blocuri, transferul Clubului Sportiv Municipal la Primărie, al proprietăților TASA de pe strada Traian Vuia către TPL, colectarea selectivă a deșeurilor, implementarea studiului de circulație, transferul pădurilor parc  de la Șipote și de la Cetatea Zamca către municipalitate, și alte câteva proiecte pe care primarul Ion Lungu le-a prefigurat să fie realizate în acest an au fost prezentate azi, într-o conferință de presă.

Cu precizarea că cele mai multe dintre acestea se vor face cu banii proprii ai municipalității sucevene dar pentru unele lucrări de anvergură mizează și pe sprijinul garantat de la bugetul național și european.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *