Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza dezvelit astăzi la Suceava, de Ziua Unirii Principatelor Române

Astăzi, 24 ianuarie, a fost dezvelit bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe un colc din zona palatului Administrativ pe ceea ce urmează să devină Aleea Unioniștilor, unde în toamnă urmează să fie amplasat alături de busturile lui Iancu Flondor și Alexandru Ioan Cuza, și cel al generalului Iacob Zadik.

O gardă militară a prezentat onorul iar un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a bustului primului domnitor al Principatelor Unite. Au fost prezenți la eveniment președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, ion Lungu, prefectul județului, Alexandru Moldovan, deputalul PNL Ioan Balan, deputatul PSD Mirela Elena Adomnicăi, vicepreședinții CJ Niculai Barbă și Cristi Crețu,  subprefecții Alexandru Salup și Daniel Prorociuc, alte oficialități ale județului și municipiului Suceava.

După dezvelirea bustului, de către Gheorghe Flutur și Ion lungu, au urmat luările de cuvânt.

Primarul municipiului Suceava Ion Lungu a arătat în alocuțiunea sa:

 

”Am inaugurat astăzi, de Ziua Micii Uniri, Ziua Unirii Principatelor Române, bustul lui Alexandru Ioan Cuza, pe Aleea Unioniștilor, din apropierea Palatului Administrativ.

Cu acest prilej a avut loc o slujbă de pomenire a marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza și depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia inaugurată.

Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a reușit recunoașterea internațională a acestei uniri și a fost cel care a pus bazele statului modern român, a făcut reforme în domeniul agrar, educațional, în domeniul justiției. În perioada domniei sale s-au pus bazele primei Constituții a României.

A creat o armată modernă, care a avut un rol important în viitoarele campanii militare ale României: Războiul de Independență din anul 1877 și primul război mondial.

De asemenea, a pus bazele invățământului universitar, construind primele două universități, la Iași și la București.

A fost obligat să abdice în februarie 1866 și să ia calea exilului, murind la vârsta de 53 de ani, în Germania.

Rămâne în memoria românilor ca cel care a pus bazele statului român modern, model de moralitate și patriotism.

Ne dorim ca în acest an sa mai inauguram o statuie pe Aleea Unionistilor, de lângă Palatul Administrativ, pe data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, cu bustul generalului Iacob Zadik, care a jucat un rol important din punct de vedere militar în Unirea Bucovinei cu România”.

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, la rândul său:

Mă gândeam la frumoasa Bucovină, că noi sărbătorim unirea de trei ori pe an. Și de Ziua Bucovinei, când ne-am unit cu țara și de 1 Decembrie pentru Marea Unire și astăzi, Unirea Principatelor. Este un lucru extraordinar. Și aceste repere, într-un an de zile, cred că trebuie să ne îndemne să fim mai uniți. Pentru că este pe buzele noastre cuvântul unire și unitate, dar parcă prea repede îl uităm, dacă ne uităm la dezbinare, la încordare, la lupta de foarte multe ori fără sens.

Și mă refer în primul rând la clasa politică. Sigur că nici atunci când era Alexandru Ioan Cuza și ceilalți înaintași poate că nu era altfel. Dar e bine să învățăm, pentru că uniți putem să fim mult mai respectați. Și asta e valabil și aici la Suceava și pe toată zona Moldovei și în întreaga țară. Pentru că această conjunctură internațională tristă care ne dă fiori poate că ne liniștește dacă noi suntem mai uniți.

Și am avut înțelepciune în acești ultimi ani. Am reușit să avem un consens național, să aderăm la structura Nord Atlantică și la Uniunea Europeană, lucruri care sunt încercate astăzi. Dar eu cred că noi românii trebuie să realizăm șansa uriașă pe care am avut-o să fim în aceste structuri care nouă ne dau stabilitate. La puțini kilometri de aici nu este același sentiment.

Gândul meu de aici de la Suceava, astăzi, este și către frații noștri români de peste graniță, de la Cernăuți și ne rugăm pentru ei, pentru liniștea lor și pentru pace în zonă. Cum este și pentru frații noștri de peste Prut, din Basarabia, o altă provincie românească care a suferit și suferă și se gândește mereu la Patria Mamă. Noi am fost norocoși dar nu trebuie să fim cei care uităm de frații noștri”

Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, a luat și el cuvântul:

”Sărbătorim astăzi 163 de ani de la actul istoric ce a făcut posibilă Unirea Principatelor Române prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domnitor pe ambele maluri ale Milcovului, primul pas făcut pentru înfăptuirea statului național român.

Un act istoric făurit prin inteligența și spiritul unei generații aparte, prin intensă diplomație, dar și din dragoste pentru popor și țară.

Când vorbim de ziua Unirii Principatelor Române ne referim la vastul program de reforme declanșat de Al. I. Cuza, a cărui amploare a adus România în modernitate.

Vorbim de primele alegeri organizate conform unei legi electorale, de publicarea codurilor civil și penal, precum și a legii rurale.

Vorbim de organizarea instituțională a statului român, aflat în curs de modelare.

O minimă exigență morală față de noi înșine ne obligă să ne punem întrebarea dacă și cum cinstim această moștenire.

Răspunsul care mi se așterne este unul firesc, indiferent de provocările prin care am trecut, am rămas uniți și solidari în jurul crezului național.

Recent am sărbătorit 50 de ani de la primul proces de extindere a Uniunii Europene, al cărei membru suntem. Rămânem fermi pe calea modernizării europene deschis de generația lui Alexandru Ioan Cuza, care spunea:

Naționalitatea Română este întemeiată. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări.”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.