Buturuga mică răstoarnă carul mare. Bătălia câștigată de un inginer sucevean cu marea companie EGGER
Corneliu Nicolae Furman, un inginer din Dornești, cu o atitudine de bucovinean dârz, a demonstrat că, dacă vrei să îți conservi demnitatea, te poți lupta singur cu structuri aparent copleșitoare și chiar să și câștigi bătălia.
Totul ține de o autoevaluare a propriilor argumente morale iar dacă acestea precumpănesc în propriul sistem de evaluare, există șansa ca în fața judecătorilor să fii mai convingător decât avocați plătiți cu bani fără număr și transportați cu avionul pe ruta București Suceava și retur de către o entitate care ar plăti oricât pentru a nu-i rămâne ”nereperată” imaginea.
Corneliu Furman și-a oferit acum câțiva ani serviciile concernului EGGER, unul dintre punctele de lucru ale acestei importante afaceri de familie din Austria, funcționând pe terenuri cumpărate din două localități – Satu Mare și Rădăuți. În mod constant, EGGER România, transmite anunțuri publice cum că doresc să ofere locuri de muncă bine plătite indigenilor.
Ce s-ar putea întâmpla atunci când ești considerat necorespunzător, nu pentru că ai greșit în procesul de producție, că ai fost puturos, pentru că ai venit beat la muncă ori că nu ai venit deloc într-o zi, ci pur și simplu, dorești să îți faci treaba cu meticulozitate, într-un serviciu de maximă responsabilitate, ne povestește dorneșteanul Corneliu Furman, care a câștigat, parțial este drept, un proces cu gigantul EGGER.
Sentința Tribunalului Suceava de ieri, 4 martie 2019
Solutia pe scurt: Admite în parte contestaţia. Anulează în parte decizia de concediere nr. 2433/10.08.2018 emisă de intimată, în sensul înlocuirii sancţiunii disciplinare a concedierii contestatorului, cu sancţiunea disciplinară a reducerii salariului de bază al contestatorului cu 10%, pe o durată de 2 luni. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară în sensul reintegrării contestatorului pe postul anterior ocupat şi obligă intimata la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a tuturor celorlalte drepturi de care a beneficiat contestatorul, de la data emiterii deciziei contestate şi până la reintegrarea efectivă. Respinge ca neîntemeiată cererea contestatorului de obligare a intimatei la publicarea unui anunţ privind soluţia instanţei pe reţeaua de comunicare internă Egger.net. Obligă intimata la plata către contestator a sumei de 2200 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat. Executorie de drept. Cu drept de apel, care se depune la Tribunalul Suceava, în termen de 10 de zile de la comunicare.
Buturuga mică răstoarnă carul mare |
Fiindcă inginerul Corneliu Nicolae Furman povestește bine ce-a pățit, îl lăsăm pe domnia sa să vorbească:
Buturuga mica răstoarnă carul mare… Un titlu poate neinspirat, dat fiind ca pentru EGGER buturugile sau orice alt fel de lemn înseamnă motiv de bucurie. Data aceasta însă, un fost angajat, hărțuit la locul de muncă luni de zile și concediat în mod abuziv, poate fi considerat mica buturugă care reușește să răstoarne carul abuzurilor angajatorului austriac. După angajarea mea ca Responsabil Situații de Urgență la trei firme ale Grupului EGGER de la Rădăuți.
Am intrat în atenția superiorilor români prin zelul cu care îmi îndeplineam sarcinile. Nu exces de zel, doar zel. Prea mult însă pentru unii dintre superiori, care preferau un mod de lucru pe lângă lege și, pe cât posibil, fără investiții. Investiții care aveau de fapt rolul de a asigura ca fiecare angajat sa se întoarcă teafăr la familie, după muncă. Investiții cerute de acte normative în vigoare. Investiții care deși pot părea importante ca sumă, aveau o valoare neglijabilă raportat la cifra de afaceri a firmei austriece. Așa a am ajuns persona non grata, și așa a început un plan diabolic al managementului de a-l determina pe subsemnatul, angajatul devenit problemă în ochii managerilor să-și dea demisia.
Deși abuzat psihic luni de-a rândul, nu am cedat nici când mi s-au pus în față demisiile gata scrise, cerându-mi-se doar sa le semnez, nici când unul din directori, la volanul unei masini a firmei EGGER l-a blocat în trafic și a încercat să îl bată pe fratele meu, în ideea de a transmite un mesaj către toată familia, privind posibilitățile sale ( am probe în acest sens, nu fabulez).
S-a ajuns la situația în care o parte dintre colegi, (conștient sau nu, din proprie voință sau copiind atitudinea superiorilor) au început sa aibă o atitudine ostilă și degradantă în mod fățiș. Atunci, după ce cererea repetată făcută de mine către reprezentanții salariaților de a media conflictul a rămas fără răspuns, m-am adresat instanței de judecată, reclamând hărțuirea psihică și discriminarea la locul de muncă, dar și încălcarea demnității în muncă.
Ca urmare imediat am primit două avertismente scrise și o decizie de concediere, aceasta din urma după o ședință de cercetare disciplinară de 7 ore, pentru motive inventate de angajator cu sprijinul unei întregi armate de avocați .
Contestate in instanță, acestea au mai creat trei dosare. Prin decizia din 4 martie 2019, Tribunalul Suceava anulează decizia de concediere și dispune reangajarea mea pe funcția deținută anterior concedierii dar și plata salariilor restante.
O decizie care dă speranță tuturor angajaților abuzați la locul de muncă, celor concediați abuziv sau celor care sunt forțați să demisioneze.
Important este ca oamenii să cunoască ce drepturi au și să le ceară. Cei care consideră că se pot afla într-o situație de genul celei descrise mai sus, pot cere sfatul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în calitatea acestuia și de autoritate în domeniul hărțuirii la locul de muncă. De asemenea, este recomandată lectura articolelor, disponibile on-line, ale avocatului Isabela Delia Popa, în calitate de specialist premiat în domeniul sus menționat.”
Relatare convingătoare a lu Corneliu Furman iar dacă a făcut pe final o recomandare, știe el ce știe, fiindcă pe parcursul procesului a renunțat la serviciile avocatului plătit, a văzut cum avocata firmei EGGER adusă de la București ”Deus ex Machina”, cu avionul a vorbit mult în fața instanței dar fără succes și a decis să își apere singur, cu lecturi juridice de pe internet, interesele.
Cornelius a lucrat cam la toate firmele din zona Radauti.
Daca e vorba de cele care apartin de Egger, chiar la toate….
Prietene, două aspecte.
1. Ar trebui sa faci apel, pentru ca decizia de concediere sa fie anulată total, nu înlocuită cu o sancţiune mai blândă.
2. Pregăteşte-te, fiindcă urmează ca în scurt timp omuleţii de nimic organizaţi de EGGER să te atace în spaţiul virtual în aşa manieră încât să ]ţi fie ruşine să ieşi pe stradă.Probabil că încă nu ţi-ai dat seama că te baţi cu un grup cu cifră de afaceri de două miliarde de euro anual!!!
SUCCES!
bravo vere ..niste hoti,,,ar fi bine sa faca probleme asemanatoare si in tara lor ….dar nu isi permit …suntem totusi o natiune care ar trebui sa fie respectata dar cei care ne conduc au alte preocupari rusine ….