Ca să nu se deterioreze vaccinul, 70 de suceveni s-au putut vaccina antiCovid ieri, peste programare, la Spitalul Județean. Motivul: s-a decis la nivel central că dintr-o doză se pot vaccina 6 persoane, în loc de 5

O situație mai specială acum în debutul campaniei de vaccinare antiCovid s-a petrecut la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Județean Suceava: pe lângă persoanele programate anterior pentru vaccinare, au putut să se vaccineze alți încă 70 de suceveni care nu au fost incluși în faza 1 a programului. Motivul luării acestei decizii a fost explicat de purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă: ieri dimineață au venit instrucțiuni  de la București prin care s-a stabilit că o doză de vaccin antiCovid poate fi folosită pentru 6 persoane, nu pentru 5, câte se stabiliseră anterior. În acest fel, au rămas disponibile 70 de vaccinuri care s-ar fi deteriorat până astăzi, dacă nu ar fi fost administrate. De aceea, coordonatorul campaniei de vaccinare din județul Suceava, dr. Dana  Costea a decis ca aceste vaccinuri să fie folosite și pentru persoane care ar urma să intre în faza a doua la vaccinare, pacienți internați în spital în primul rând dar, pentru că în spațiul public s-a aflat deja despre această oportunitate de pe rețelele de socializare, au venit și suceveni din afara spitalului, doritori să se vaccineze antiCovid, cărora le-a fost administrat vaccinul.

Gabriela Băncilă consideră că decizia luată a fost una bună și ar putea să constituie un punct de plecare și pentru practica din viitor în această campanie, în sensul că nu ar trebui să fie limitat numărul persoanelor care se vaccinează la cele care vor fi programate într-o anumită zi, să fie posibilă vaccinarea și a altor cetățeni în limita stocului de vaccin existent, tocmai pentru a nu irosi prețioasa substanță, care odată scoasă din congelator, poate fi folosită maxim 5 zile înainte de a se deteriora.  

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *