CĂLDURĂ ÎN JUMĂTATE DIN PIAȚA MARE. PRODUCĂTORII CRED CĂ PREA MULTĂ CĂLDURĂ STRICĂ MARFA, ALȚII SE BUCURĂ. ÎN CEALALTĂ JUMĂTATE A PIEȚEI, NEÎNCĂLZITĂ, SUNT SUPĂRĂRI
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat astăzi într-o conferință de presă că începând de ieri s-a pus în funcțiune instalația de încălzire în tronsonul din vale a Pieței Centrale a reședinței de județ. Pentru că are asigurări de la constructor că și lucrările la modernizarea pieței din cartierul Burdujeni vor fi terminate până la sfârșitul anului, acestea fiind realizate în proporție de peste 85%, și acolo se va pune în funcțiune instalația de încălzire.
Primarul Ion Lungu a declarat cu acest prilej că anul viitor va intra în modernizare Piața Mică, cea din cartierul George Enescu, care va beneficia de aceleași standarde ca și cele ale piețelor din centru și din cartierul Burdujeni.
Un subiect delicat ridicat în conferința de presă de astăzi a vizat faptul că doar jumătate din Piața centrală este încălzită. Partea din deal nu a intrat deocamdată în calculele Primăriei și nici nu se știe clar când se va rezolva problema și pentru aceasta a doua jumătate de piață centrală.
Primarul Sucevei a explicat că în partea de jos a pieței își vând marfa producătorii locali, în vreme ce în partea de sus sunt ”samsarii”. Iar ”samsarii pot sta și în frig”, a conchis edilul șef al municipiului reședință de județ.
Am fost astăzi în Piața Mare a Sucevei, cea încălzită pe jumătate, pentru a chestiona vânzătorii privind gradul de satisfacție oferit de noul sistem. În partea de sus a pieței, unde era indicată zona ”samsarilor”, cu excepția vânzătorilor de flori de lângă toaleta publică folosită de toată lumea, nu era neam de „samsari”. Tot băbuțe, tot moșnegei care n-au prins tarabe permanente și care caută să-și vândă bruma de recoltă la prețuri aproape ridicole. Dacă așa arată un „samasar” de piață, să avem iertare. În partea de jos, la căldurică stau vânzătorii de struguri, prune, căpșuni și altele, aduse de cine știe unde. Aceștia sunt satisfăcuți de barajul caloric de la intrare, afirmând că aceasta este cea mai bună investiție a Primăriei, pentru piața orașului.
La câțiva metri mai jos de tarabele cu oferte mediteraneene tradiționale, producătorii locali se bucură că nu le este frig, dar se tem că prea multă căldură strică produselor pe care vor să le vândă. Doar o singură părere din partea doamnei Maria Mătrășoaia, soția unuia dintre cei mai cunoscuți producători de legume, în larga accepțiune a acestui termen, din județul Suceava: ”Este bună căldura, dar mai înspre iarnă. Acum poate să ne strice marfa”. În galeria foto adăugată, prezentăm imagini din cele două compartimente ale Pieței mari. Primele fotografii sunt realizate în partea neîncălzită unde ar lucra ”samsarii”, iar următoarele din zona încălzită, cu ”producători locali”. Cu puțină atenție, veți putea sesiza diferența.