Campanie DSP : Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Și tu poți lua măsuri și tu poți preveni și tu te poți proteja! 25 -31 mai 2021

Cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în România.

Numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetul de oncologie în perioada 2010‐2019 a crescut de la 59.034 (2010) la 59.606 (2019), incidenţa cazurilor de cancer în aceeaşi perioadă variind între 291,6‰oo locuitori în 2010 şi 307,7‰oo locuitori în 2019. Prognoza privind incidența prin cancer până în anul 2025 arată tendința de creștere continuă a cazurilor noi de cancer, ajungând în anul 2025 la valoarea de 307,7‰oo locuitori, ceea ce impune o mai mare atenție acordată prevenției acestei boli prin screeninguri, unde este posibil, pentru a determina o reducere a costurilor și a mortalității prin această boală.

Apariția COVID-19 a amplificat problematica privind diagnosticarea și tratamentul cancerului afectând rata de mobiditate și mortalitate prin acesta.

Desfășurată sub sloganul « Cancerul este un risc pentru o formă severă de COVID-19! Nu lăsa boala să te afecteze! Și tu poți lua măsuri și tu poți preveni și tu te poți proteja!”», campania privind cancerul are ca temă în 2021, Protejarea sănătății, o grijă specială pentru pacientul oncologic în contextul pandemiei COVID-19.

Scopul campaniei este: Conștientizarea persoanelor cu afecțiuni oncologice în ceea ce privește vulnerabilitatea crescută a acestora în contextul pandemiei COVID-19.

 Campania are ca obiective :

 • conștientizarea și creșterea nivelului de informare a pacienților oncologici asupra:
 • Vulnerabilității acestora în fața infecției COVID-19
 • Măsurilor de prevenție necesare în cursul pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2

Mesajele principale ale campaniei sunt:

 • Pacienții oncologici sunt grupuri populaționale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2!
 • Pacienții oncologici necesită măsuri crescute de protecție pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus!
 • Informarea corectă asupra SARS-Cov-2 influențează comportamentele de prevenție și încrederea în eficacitatea prevenției!

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2021 « Pandemia COVID nu trebuie să afecteze diagnosticarea și tratamentul cancerului» prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli.

În județul nostru, cu ocazia desfășurării acestei campanii, se organizează următoarele acţiuni:

 • Promovarea evenimentului şi a mesajelor cheie prin postarea materialelor informative pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/), pe pagina facebook https://www.facebook.com/DSPSuceava.ro , panoul publicitar din incinta instituţiei, în rețeaua de socializare Facebook – Promovarea Sănătății Suceava;
 • Punerea la dispoziţie de materiale grafice de informare – educare – comunicare în spaţiile de aşteptare de la cabinetele medicilor de familie;
 • Distribuție de materiale informative prin asistenții medicali comunitari si mediatorii sanitari în comunitățile locale în care aceștia își desfăsoară activitatea;
 • Mobilizarea populatiei feminine eligibile din mediul rural pentru screening-ul cancerului de col uterin prin testare HPV și test Babeș Papanicolau, cu Caravana mobilă de la Institutul Regional de Oncologie din Iași.
 • Transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie furnizorilor de servicii medicale; 
 • Difuzarea de informații pentru populație cu sprijinul mass-mediei locale;

În România, Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva cancerului este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *