Captură de 40 de metri cubi de bușteni la Câmpulung Moldovenesc transportați ilegal. Unde trebuiau să ajungă? Secret total!

La intrarea în Câmpulung Moldovenesc dinspre Pojorâta, acum trei zile,  un echipaj din cadrul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc a oprit pentru control un ansamblu auto ( TIR cu remorcă, n.r.) aparținând  unei societăţi comerciale din comuna Slatina condus de un bărbat de 34 de ani din municipiul Câmpulung  Moldovenesc, care transporta, conform avizelor de însoțire prezentate la control cantitatea de aproximativ 40 de metri cubi  lemn lucru rotund rășinoase, cu punct de descărcare la un depozit din oraș.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la efectuarea unui al doilea transport de material lemnos cu aceleași avize de însoțire, polițiștii au efectuat investigații de specialitate, stabilind faptul că, în cursul zilei de 21.03.2019, în intervalul orar 09.40-10.30, ansamblul auto a mai tranzitat odată municipiul Câmpulung  Moldovenesc fiind încărcat cu material lemnos. În aceste condiții, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor  Gărzii Forestiere Suceava, care, în urma inventarierii,  au stabilit faptul că se transporta cantitatea de 39,678 m.c. lemn rotund de esență molid.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 18.000 lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

O informație importantă, preluată din comunicatele de presă ale IPJ Suceava. Așteptăm să aflăm unde trebuiau să ajungă cei 40 de metri cubi de bușteni depistați în trafic care circulau pe baza aceluiași aviz de însoțire. Care este firma proprietară a depozitului din municipiul Câmpulung Moldovenesc, către cine livrează această firmă lemnul adus ilegal din pădure.

De multă vreme există suspiciunea că astfel de transporturi ilegale de bușteni nu ajung la micile gatere, majoritatea moarte ori muribunde.

Dar ajung undeva. De cele mai multe ori, nici Poliția nici Garda Forestieră nu oferă mai multe amănunte legate de traseul efectiv al lemnului din pădurile Bucovinei, de la statutul inițial al acestuia, de arbore falnic, la cel de copac defrișat, tăiat în bucăți bine măsurate, extras din pădure, transportat cu utilaje grele spre depozite de material lemnos, de unde iau calea întreprinderilor de prelucrare.

Cu o bucată de hârtie A4, denumită aviz de însoțire, pentru fabricarea căreia nu este nevoie decât de a mia parte dintr-o crenguță de arbore, sunt coborâte, repetat câte 40 de tone de bușteni, până când transportatorii sunt prinși, li se confiscă transportul, sunt certați, ei își cer scuze spunând că nu se va mai repeta. După un an sau doi de procese, lemnul este ori declasificat, ori restituit, mijloacele de transport sunt redate proprietarului iar traficul cu material lemnos din pădure către solicitanți, fie aceștia din portul Constanța cu destinația Orientul Mijlociu, fie societăți autohtone care au nevoie de cherestea ca de aer, fie firme internaționale care se bat cu pumnul în piept că nu au cumpărat de pe piața românească nici un centimetru cub de masă lemnoasă tăiată ilegal.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, nu a putut furniza mai multe amănunte despre acest ca, spunând că instituția pe care o conduce a efectuat doar operațiunile de inventariere.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *