CARAVANA ”ZESTREA BUCOVINEI”, LA CÂMPULUNG. CIVILIZAȚIA LEMNULUI DAR ȘI CULTURA HUȚULĂ EVOCATE DE PREȘEDINTELE CJ GHEORGHE FLUTUR

Sâmbătă, la Câmpulung Moldovenesc, a continuat proiectul ”Caravana Zestrea Bucovinei” inițiat de Consiliul Județean Suceava. Au fost vizitate obiective culturale din oraș și din zonă, au fost înmânate distincții ”Meritul Bucovinei” unor personalități și instituții din zonă. De asemenea, s-au purtat discuții legate de istoria, cultura și civilizația acestor locuri.
Președintele CJ Gheorghe Flutur s-a arătat impresionat de numărul mare de participanți la acest eveniment, mai ales că mulți dintre ei au venit cu documente vechi care să certifice bogata zestre bucovineană a zonei Câmpulung Moldovenesc.
”Câmpulung Moldovenesc este un fel de capitală spirituală aici, în sudul Bucovinei, am discutat teme extrem de importante, despre istoria pădurilor și administrarea pădurilor, modelul din Bucovina care este unic și cel mai performant din România. Am discutat despre cadastru. Să nu uităm că Bucovina este singura din această zonă de nord a țării care a avut cadastru. Am discutat despre civilizația lemnului și suntem aici la Muzeul Lemnului. Am discutat despre civilizația huțulă și am fost la singurul muzeu din țară dedicat ouălor încondeiate. Am fost la biserică unde am cinstit memoria foștilor primari ai Câmpulungului și ai vornicilor. Dacă răsfoim file din istoria acestei zone vedem că avem o istorie foarte puternică și cu o amprentă de civilizație consistentă. În toamnă, atunci când vom sărbători centenarul, această Zestre a Bucovinei să fie și un album, să fie și o expoziție precum și o emisiune specială, să lăsăm generațiilor tinere să vadă ce a însemnat Bucovina acum 100 de ani, să facem o analiză critică: ce am făcut noi, ce mai avem de făcut și să luăm modele. Am oferit titluri ”Meritul Bucovinei” unor personalități, unor instituții de la Câmpulung Moldovenesc, vorbim despre Muzeul ”Arta Lemnului”, despre Institutul de Cercetări în Silvicultură, dar și de minoritatea huțulă, pictori, sculptori, colecționari de artă au fost premiați cu distincția ”Meritul Bucovinei”, cu tot dragul, pentru că merită acest lucru”, a declarat la Câmpulung Moldovenesc președintele Consiliului Județean Suceava.
Gheorghe Flutur a adăugat că ”vom continua maratonul nostru Zestrea Bucovinei spre Gura Humorului, Suceava și Fălticeni. După care ne vom întâlni la final de an, cu toată Zestrea Bucovinei într-o ladă. Au venit oameni în vârstă, cu cărți, cu reviste, cu ziare din istoria acestor locuri. Mă bucur că își face lumea timp să stăm de vorbă și au venit cu ochii în lacrimi să povestească despre aceste lucruri. Pe mine m-au emoționat”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *