Carburantul și românul verde

Am aflat despre explozia prețurilor la benzină și motorină din după amiaza acestei zile. Că s-a ajuns la 11 lei pe litru. Că s-au făcut cozi la benzinării, că s-au lins toate rezervoarele, până la ultimul decilitru. Am primit telefoane alarmante, că s-a terminat benzina la Vicov și la Putna, la Solca și la Marginea. Sunt cozi kilometrice. Unde să se ducă sărmanii români să mai prindă o canistră – două? Unul spune că pe la Milișăuți, altul că pe la Șcheia. Hai cu toții acolo! Alții, mai deștepți, ajunseseră deja cu un sfert de oră înainte. Gata! S-a terminat! Spune angajatul de la pompă. Mâine dimineață va sosi un alt transport! La de preț? Nu se știe…

Și mă uit la fotografia emblematică pentru descrierea punctului zero, care a declanșat întreaga criză: o benzinărie din Bihor, aparținând consorțiului ”MOL”, unde acționari principali sunt afaceriștii demni de încredere din țara vecină și prietenă Ungaria. Care este vecină și prietenă cu Ucraina, dar șeful ei este mai prieten, deși nu este încă vecin, cu Vladimir Putin.

Ce frumos suna altcândva acest poem nițel licențios dar care ținea sus moralul românului verde:

”Venea Atilla călare/ Și văzu o apă mare./ El fiind opărit la c…/ S-a gândit să facă-o baie./ Iar când a ieșit la mal/ Nu tu haine, nu tu cal./ Cine-a fost primu-n Ardeal?”

Au trecut acele vremuri. (Foto: Bihoreanul.ro)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *