CAS Suceava a fost desemnată să asigure terapia cu medicamente cu actiune antivirală directă (interferon-free) destinate tratamentului hepatitei cronice C și cirozei hepatice C, pentru pacienții adulți

Președintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, economistul Cristi Bleorțu, a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat că începând din această lună și CAS Suceava a fost desemnată, prin Ordin al Președintelui CNAS, să asigure terapia cu medicamente cu actiune antivirală directă (interferon-free) destinate tratamentului hepatitei cronice C și cirozei hepatice C, pentru pacienții adulți. Bugetul inițial alocat CAS Suceava pentru acest tip de tratament este în valoare de 928.000 lei.

La nivelul CNAS au fost semnate contractele cost – volum – rezultat încheiate cu deținătorii de autorizație de punere pe piață pentru medicamentele necesare, iar pe site-ul CNAS – www.cnas.ro, la rubricile Informații pentru Asigurați- Medicamente- Asigurați-Tratament fără interferon 2020 și Informații pentru Furnizori – Medicamente –  Furnizori- Tratament fără interferon 2020   sunt postate toate informațiile necesare atât pentru pacienți cât și pentru medicii prescriptori.

Medicii prescriptori pentru pacienții adulți sunt medici din specialitatea gastroenterologie și din specialitatea boli infecțioase, aflați în contract cu CAS Suceava. Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament prevăzute în protocolul terapeutic specific. Pacienții vor fi informați de medic cu privire la terapia antivirală recomandată, la modalitatea ei de administrare, la reacţiile adverse şi interacţiunile medicamentoase si vor semna formularele tipizate necesare.

O condiție esențială pentru reușita tratamentului este ca pacientul să-și monitorizeze tratamentul mergând la medicul curant pentru consultaţii si analize, ori de câte ori acesta îl programează sau în cazul unor reacţii adverse sau dacă starea de sănătate o impune.

Determinările cantitative ARN-VHC (viremiile) se vor realiza, în mod gratuit, fiind obligatorii pentru iniţierea și monitorizarea tratamentului.

Persoanele asigurate care beneficiază de tratament antiviral fără interferon vor primi de la medicul curant câte o prescripție medicală gratuită la fiecare 28 de zile, care poate fi eliberată de farmaciile în contract cu CAS Suceava.

La 12 săptămâni de la terminarea tratamentului pacientul trebuie (obligatoriu) să efectueze viremia (analiză gratuită) care atesta obținerea rezultatului terapeutic. Viremia obligatorie pentru monitorizarea tratamentului se va efectua în baza documentelor primite de la medicul curant (buletine de testare sau vouchere) numai în laboratoarele autorizate și evaluate conform dispozițiilor legale, nominalizate pe site-ul CNAS.

La controlul lunar și la sfârșitul tratamentului pacientul trebuie să prezinte medicului  curant (prescriptor) flacoanele goale ale medicamentului prescris, prin acesta asumându-și și totodată confirmând faptul că a luat în proporție de 100% medicamentele prescrise.

           

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *