Mopan Suceava
Mozaic

Casa de Poezie Light of ink. 30 de ani – Poezie vie, la Auditorium Joseph Schmidt, USV

Evenimentul dedicat participanților la etapa națională a Olimpiadei de limba & literatura română s-a desfășurat cu sală arhiplină.

Cronica evenimentului, în prezentarea profesorului Gheorghe Cîrstian:

„Ploaia de-afară nu i-a împiedicat pe liceenii olimpici & pe profesorii lor însoțitori să vină la Seara de Poezie. Aici a fost lumină și pe scenă, și în inima celor prezenți (peste 300 de liceeni & peste 50 de profesori).

Am deschis evenimentul, recitând (a câta oară, m-a taxat Alexia Plăcintă!) Aprinderea stelei Absint, poemul cărtărescian. Am rezumat activitatea de 30 a Casei de Poezie. L-am invitat pe scenă pe admirabilul critic literar Mircea A. Diaconu, prorector USV, președintele Comisiei centrale la această ediție a olimpiadei. Coleg de facultate & prieten generos. I-a urmat poetul Vlad Sibechi, minunatul cronicar literar al Serilor de Poezie L.ink. Alături de cei doi invitați, eleva Alexia Plăcintă, secretarul Casei de Poezie, cunoscuta moderatoare a Serilor de Poezie, mereu zâmbitoare.

A fost cu adevărat o Seară de Poezie specială. O liceană, un profesor universitar & un profesor preuniversitar, așezați comod în fotolii, au dialogat cu bucurie & cu dragoste despre poezie: “Realmente, și eu, și profesorul Cîrstian ne-am îndrăgostit de poezia lui Mircea Cărtărescu în studenția petrecută împreună la Suceava”, mărturisește Mircea A. Diaconu.

De altfel, invitatul nostru, care cunoaște nespus de bine, din interior, fenomenul poetic (a scris el însuși poezie multipremiată în studenție), vorbește întotdeauna cu un șarm inconfundabil. “Dar încântarea începuse: omul vorbea…”, cum zice Mateiu I. Caragiale despre Craiul Pantazi. A răspuns la întrebările Alexiei despre poezie, despre poezia tânără, mai ales, dar și despre critica literară, despre literatura din manuale, despre premiile literare, cu toată disponibilitatea, simțindu-le ca pe propriile întrebări. Empatia de care s-a bucurat din partea liceenilor veniți să-l asculte a fost mai mult decât evidentă: la finalul evenimentului, l-au și asaltat cu întrebări. Chapeau, Mircea A. Diaconu!

Vlad e cuceritor în felul său, pe care-l știm din Serile de Poezie. Cu ironie fină, cu versuri mereu la îndemână, cu anduranța călită cu alți elevi, pentru care poezia nu e întotdeauna pasiunea vieții lor. A vorbit Vlad, cu aplicațiune (a și realizat postfața volumului), mai ales despre antologia Casa de Poezie II, volum apărut la finele anului trecut la Editura Vinea, sub îngrijirea editorului Nicolae Tzone. Mulțumim mult, dragă Vlad!

A urmat un moment jam session realizat cu stil: recitare, dans, acompaniament la chitară. Îmi vine în minte versul lui Ch. Baudelaire: “Parfum, culoare, sunet se-ngână și-și răspund”. Teodora Balan recită ca nimeni altul: a recitat, timp de minute bune, un poem de 100 de versuri, “născut, nu făcut” de bunul nostru prieten, poetul Adrian Alui Gheorghe, din cele 100 de poeme cuprinse în antologia Casa de Poezie, volum apărut în 2018 tot la Editura Vinea, sub îngrijirea editorului Nicolae Tzone. Camelia Filipciuc & Iuliana Sandu au dansat încântător, oferindu-ne un moment coregrafic de excepție. Georgiana Apetre a susținut la chitară, cu acorduri fine, ritmul. Felicitări & mulțumiri, Teodora&Camelia&Iuliana&Georgiana!

Și încă. Am revăzut-o cu mare bucurie pe Aida Ologu-Hancer, membră de excepție a clubului nostru de poezie, cu două foarte bune volume publicate, acum profesoară la Colegiul National “Gheorghe Lazăr”, însoțitoare a lotului bucureștean. I-am revăzut bucuros pe colega mea, profesoara de limba română Dorina Rîmbu, și pe colegul meu de educație fizică Sorin Rîmbu, ca însoțitori ai lotului din Hunedoara: am vorbit despre fiica lor, Raluca Rîmbu, absolventă la Petru Rareș, acum lector universitar la psihologie la Cluj, o extraordinară voce poetică a generației ei de-acum 8 ani (i-am și citit lui Mircea A. Diaconu un tulburător poem al Ralucăi din antologia publicată în 2018, pe care apoi le-am oferit-o soților Rîmbu, cu dedicație specială pentru Raluca). A fost prezentă, surpriză mare!, și Daniela Bejinariu, purtătoarea de cuvânt a Casei, și ea bucureșteană. Și da, au fost de față cele ale Casei & cei ai Casei, ca într-o familie, oameni buni” .

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *