CASE PENTRU CEI PROVENIȚI DIN CASELE DE COPII. PLATFORMĂ ELECTORALĂ PENTRU OPORTUNIȘTI, SITUAȚIE DRAMATICĂ PENTRU CEI DISPERAȚI

Familii întemeiate de foștii copii din orfelinate, deveniți adulți, nu își pot obține un acoperiș sigur deasupra capului. Oportuniștii se folosesc de prilej

Gheorghe Nedea, un bărbat cu un statut social și cu un domiciliu incert, ce se recomandă apărătorul intereselor celor care provin din casele de copii și care nu reușesc să își găsească un loc stabil în viață, acesta însemnând concret, o locuință de la stat, a fost azi la microfon în ședința Consiliului local municipal Suceava. A stat alături de primarul Ion Lungu, cel al cărui fotoliu îl vizează de altfel, conform unei declarații a sale de acum o lună, făcută tot la finalul unei ședințe de consiliu local, când a declarat că el este de fapt viitorul primar al Sucevei, începând cu 2020.

Astăzi, Gheorghe Nedea a venit însoțit la ședința deliberativului municipal de alți aproximativ zece susținători, care au crezut că acest om, cu o oarecare charismă de altfel, le va putea rezolva problemele imobiliare. Consilierii municipali au aprobat ca bărbatul să se așeze în stânga primarului Ion Lungu, i s-a dat microfon și dumnealui a avut astfel posibilitatea de a-și exprima doleanțele sale și ale celor pe care a declarat că îi reprezintă – persoane provenite din casele de copii – în mod public. Cum am anticipat, aceste persoane nu vor mai nimic altceva decât locuințe de la Primărie. Nu locuri de muncă, nu sprijin financiar. Să ai un acoperiș sigur deasupra capului înseamnă pentru cei mai mulți dintre foștii copii ieșiți din orfelinate, cel mai mare deziderat al vieții.

Numai că legislația nu permite să se ofere locuințe după reguli diferite cetățenilor români, ori din ce mediu ar proveni aceștia. Locuințele sociale sunt, desigur, neîncăpătoare pentru familiile a căror număr de membri crește. Dar, pe de altă parte, sistemul de repartizare ANL, de exemplu, stabilește criterii stricte de repartizare a locuințelor și niciunul dintre solicitanții care fac parte din această delicată categorie nu a depus un dosar complet din punct de vedere legal, în vederea obținerii unei locuințe prin această facilitate publică. Primarul Ion Lungu a explicat că, dacă ar fi făcut concesii neconforme cu legea în ceea ce privește alocarea de locuințe, n-ar mai fi fost demult pe fotoliul său ci ”cu totul în altă parte”.

Vecinul său de scaun, Gheorghe Nedea, care intenționează să preia conducerea primăriei Suceava în 2020, a propus, pe de altă parte, să se înființeze un birou în care să nu lucreze angajați ai Primăriei, ci doar persoane aflate în situația sa – provenite din casele de copii – care să gestioneze situațiile imobiliare specifice acestei categorii defavorizate. Desigur, o asemenea propunere este imposibil de pus în aplicare, fiindcă nu există un cadru legal. Primarul în funcție Ion Lungu și-a manifestat sensibilitatea față de doleanțele exprimate de Gheorghe Nedea, a promis că în cadrul legal va identifica cele mai bune soluții pentru fiecare cetățean cu probleme imobiliare din municipiul reședință de județ. Consilierii locali au apreciat că au reținut tot ceea ce trebuia din discursul reprezentantului celor proveniți din case de copii și au ridicat ședința.

Dacă ”viitorul primar”, Gheorghe Nedea are un statut imobiliar deosebit, în sensul că locuiește pe cont propriu la mai multe adrese indicate, din Burdujeni, Ițcani dar și de pe strada Samoil Isopescu din buricul târgului, un caz mai delicat îl reprezintă o familie care de mai mulți ani își duce viața într-o organizare de șantier abandonată de mai bine de 20 de ani, în cartierul Burdujeni, lângă Școala Specială, în spatele fostului restaurant Unirea. Pentru aceștia s-ar putea căuta o soluție.
Poate că o anchetă serioasă privind condițiile de viață a acestor oameni care, vorba lui Gheorghe Nedea și trecând peste ambițiile sale de lider autoasumate, nu au avut cu cine să împărtășească nici bucuria începutului de an școlar, nici bucuria terminării școlii, cu atât mai puțin, unii dintre ei, bucuria absolvirii studiilor universitare, este necesară.

Fiindcă printre ei se numără și oameni care sunt absolvenți de facultate și nu prea își găsesc un loc de muncă. Desigur, pentru a găsi un loc de muncă trebuie mai întâi să îl cauți iar primarul Ion Lungu a punctat că nu are știință ca vreunul dintre absolvenții de studii universitare din această categorie defavorizată să fi aplicat pentru un job în cadrul Primăriei municipiului reședință de județ, până acum.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *