Caz rezolvat de procurorii suceveni: Polițist trimis în judecată pentru o șpagă de 50 de lei, încasată în 2018 de la un șofer

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au reușit, după trei ani de cercetări să finalizeze un dosar în care un polițist este acuzat că a primit 50 de lei șpagă de la un individ pe care l-a urmărit și l-a oprit, fără drept, după ce acesta din urmă săvârșise o contravenție rutieră.

Lucrurile s-au complicat ulterior, când cuantumul șpăgii a ajuns la 300 de lei, fiind implicat și un al doilea polițist.

 

Purtătorul de cuvânt al procurorilor a transmis un comunicat de presă în care arată că la data de 29.04.2021 Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei  inculpați, pentru săvârşirea unor  infracţiuni de corupție și de serviciu, după cum urmează:

 

Primul inculpat – pentru săvârșirea infracțiunii de uzurparea funcției, prev. de art. 300 Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000,  constând în aceea că  la data de 02.10.2018, în intervalul orar 20.00-20.30, în calitate de lucrător de poliție care nu are aviz de poliție judiciară şi nici nu a fost desemnat polițist rutier, în timp ce se afla în timpul serviciului de patrulare în vederea asigurării ordinii și siguranței publice, a efectuat acte ce nu intră în atribuțiile sale de serviciu, producându-se o urmare dintre cele prevăzute la art. 297 Cod penal și obținând pentru sine un folos necuvenit, prin aceea că a urmărit în trafic și a oprit un autovehicul al cărui conducător auto a săvârșit o contravenție rutieră (nerespectarea semnificației indicatoarelor şi marcajelor de obligare), i-a solicitat actele la control şi a primit de la acesta suma de 50 lei pentru a nu-l sancționa contravențional la regimul rutier, activitate ce nu intra în conținutul atribuțiilor sale de serviciu, în acest mod vătămând şi interesele instituției din care face parte, respectiv Poliția Română – I.P.J. Suceava.

Același inculpat – pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. de art.  304 alin. 2 Cod penal, constând în aceea că la data de 06.12.2019, după ce a aflat de la apărătorul ales în urma studierii de către aceasta a dosarului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, că infracțiunea de uzurparea funcției pentru care avea calitatea de suspect a fost cercetată ca urmare a denunțului formulat de un alt lucrător de poliție, a divulgat fără drept, la datele de 06.12.2019, 07.12.2019 și în zilele următoare din luna decembrie 2019, faptul că lucrătorul de poliție a avut calitatea de denunțător, colaborator și martor în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în care era cercetat, divulgând astfel informații nedestinate publicității cu privire la identitatea și calitatea unei persoane audiată în această cauză penală, deși potrivit art. 285 Cod procedură penală, procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, iar potrivit art. 94 alin. 8 rap. la art. 98. alin. 5 Cod procedură penală, părțile și subiecții procesuali principali au obligația de a păstra confidențialitatea sau secretul datelor și actelor de care au luat cunoștință cu ocazia consultării dosarului.

Al doilea inculpat – pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, constând în aceea că   la data de 10.11.2018, în intervalul orar 12.49 – 13.05, în calitate de lucrător de poliție desemnat polițist rutier, a oprit în trafic un conducător auto pentru că acesta nu ar fi respectat culoarea roșie a semaforului, deși în fapt acesta trecuse pe culoarea galbenă a semaforului, lucrătorul de poliție primind de la conducătorul auto suma de 300 lei în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu legate de constatarea încălcării prevederilor art. 53 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 și de aplicarea contravenției prev. de art. 99 pct.15 din OUG nr. 195/2002, respectiv aplicarea unei sancțiuni contravenționale care nu a implicat suspendarea dreptului de a conduce, precum şi un cuantum rezonabil al amenzii contravenționale.

Al treilea inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal constând în aceea că  la data de 10.11.2018, în intervalul orar 12.49 – 13.05, conducea pe drumurile publice un autoturism şi  fiind oprit de al doilea inculpat pentru că nu ar fi respectat culoarea roșie a semaforului, i-a oferit şi dat acestuia suma de 300 lei în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestuia legate de constatarea încălcării prevederilor art. 53 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 și de aplicarea contravenției prev. de art. 99 pct.15 din OUG nr. 195/2002, respectiv aplicarea unei sancțiuni contravenționale care să nu implice suspendarea dreptului de a conduce, precum şi un cuantum rezonabil al amenzii contravenționale.

În timpul urmăririi penale a fost luată măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui autoturism aparținând celui de al doilea inculpat, până la concurența sumei de  300 lei, pe care a primit-o cu titlu de mită.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *