Cazimir Longher, vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România a încetat din viață, la 66 de ani

Comunitatea Poloneză  anunță  cu nemărginită durere încetarea din viață a celui care a fost vicepreședinte al Uniunii Polonezilor din România, Cazimir Longher.

Cazimir Longher
11.04.1953 – 29.03.2020

Unul dintre cei mai apreciați membrii din sânul comunității polonezilor din Suceava a murit astăzi, 29 martie, la vârsta de 66 de ani. Cazimir Longher a făcut parte din grupul de inițiativă care, în 1990 au reactivat Asociația Polonezilor din Suceava.
Născut în Pârteștii de Sus, într-o familie de polonezi din Solonețu Nou, acesta a fost educat în spiritul polonez, lucru pe care de-a lungul vieții sale, prin activitatea sa a încercat să îl transmită tinerelor generații.
De profesie inginer a lucrat timp de mulți ani la Salina din Cacica.
A fost un membru activ al Uniunii Polonezilor din România. Din anul 1995 și până în anul 2017 a fost tehnoredactor al revistei Polonus. Pe 8 iunie 2002, la Congresul Uniunii Polonezilor din România a fost ales vicepreședintele Uniunii, funcție pe care a îndeplinit-o cu onoare până la moartea sa.
În perioada 2006-2018 a îndeplinit funcția de expert pentru minorități în cadrul Instituției Prefectului al Județului Suceava.
A fost un mare iubitor al Bucovinei și s-a implicat activ în organizarea Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Avea mereu aparatul de fotografiat cu el și timp de mulți ani a surprins în imagini festivalul.
Încă de la început, din 1990 a fost un membru de bază al Asociației Polonezilor din Suceava. S-a implicat activ în viața comunității poloneze din localitate, printre altele, participând la Sfintele Liturghii în limba polonă, în calitate de corist.
Pentru întreaga sa activitate a fost decorat: în 2007 de președintele Poloniei de la acea vreme, Lech Kaczyński, cu Crucea de Aur pentru merit, în 2013 a fost distins cu medalia Pro Patria, al Biroului Polonez pentru Problemele Combatanților și Persoanelor Represionate și în 2018 a primit o plachetă din partea prefectului de la acea vreme, Mirela Elena Adomnicăi, în semn de prețuire pentru activitatea depusă în cadrul Prefecturii Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *